De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mycotoxine problematiek in Nederland

hoe mengvoederbedrijven inspelen op het voorkomen van mycotoxines op melkveebedrijven in Nederland

Open access

Mycotoxine problematiek in Nederland

hoe mengvoederbedrijven inspelen op het voorkomen van mycotoxines op melkveebedrijven in Nederland

Open access

Samenvatting

Op wereldwijd niveau wordt jaarlijks gemiddeld 25–50% van de gewassen besmet met mycotoxines. Door klimaatveranderingen kan de groei van schimmels gaan toenemen waardoor de hoeveelheid mycotoxines ook zal toenemen. Wanneer mycotoxines in de voeding van melkvee terecht komen kan dit verschillende gevolgen hebben. Zo kunnen de mycotoxines Aflatoxine B1 (AFB1), T-2 Toxine (T-2) en Deoxynivalenol (DON) de melk van koeien besmetten. De mycotoxines T-2, DON en Ergots Alkaloïden kunnen ervoor zorgen dat een koe minder voer gaat opnemen en een verlaagde voerefficiëntie krijgt. Wanneer een koe minder voer opneemt, zal de koe ook minder melk gaan produceren. Tenslotte kunnen de mycotoxines Zearalenone (ZEN) en Ergots invloed op de dracht van een koe hebben. Een besmette koe kan bijvoorbeeld onregelmatig tochtig of lastiger drachtig worden.

OrganisatieAeres Hogeschool
AfdelingDier- en Veehouderij
PartnerAeres Hogeschool Dronten
Datum2019-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk