De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

The effect of high-protein diet and personalized dietary coaching on body weight and body composition

Rechten:

The effect of high-protein diet and personalized dietary coaching on body weight and body composition

Rechten:

Samenvatting

Achtergrond: Voor zover wij weten, is er geen onderzoek geweest dat de effectiviteit van persoonlijk dieetadvies gecombineerd met een eiwit shake na het sporten onderzocht heeft. En welke veranderingen er optreden in de lichaamssamenstelling en vooral op het gebied van gewichtsverlies en verlies van vetmassa. Methoden en technieken: De indeling van de onderzoekspersonen is gebaseerd op een 2x2 factorieel ontwerp. Ze zijn ingedeeld in een persoonlijke voedingsbegeleidingsgroep of een algemene voedingsbegeleidingsgroep. Daarnaast zijn de onderzoekspersonen ook ingedeeld in een eiwit shake groep of placebogroep. Hierdoor zijn er vier onderzoeksgroepen. De onderzoekspersonen zijn via randomisatie toegewezen. Onderzoekspersonen in de persoonlijke voedingsbegeleidingsgroep kregen wekelijks een individueel consult gedurende de eerste zes weken, daarna volgenden twee individuele consulten in de weken 9 en 12. Onderzoekspersonen in de algemene voedingsbegeleidingsgroep kregen in de weken 6 en 12 een algemeen advies op het gebied van voeding. Alle onderzoekspersonen kregen binnen één uur na het sporten een sportshake met eiwit of een isocalorische placebo aangeboden. Alle onderzoekspersonen moesten minimaal twee keer per week sporten in de Health Club in verband met het twee maal per week consumeren van de sportshake. Lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling is gemeten met een Bioelectrical Impedance Analysis (Tanita BC-418MA III Segmental Body Composition Analyzer), air displacement plethysmograph (BOD POD) en met de Body Composition Spectroscopy Device (Body Scout) in week 0, 6 en 12. Resultaten: De reductie van gewicht en vet massa die gemeten waren met de Bod Pod waren significant hoger in de persoonlijke voedingsbegeleidingsgroep vergeleken met de algemene voedingsbegeleidingsgroep (P = 0,019 en P = 0,007) in week 6 en 12. En de reductie van vet massa (P = 0,016 and P = 0,011) in week 6 en 12. Ook de huidplooimetingen in de persoonlijke voedingsbegeleidingsgroep was verlaagd in week 6 (P = 0,034). Voor de rest zijn er geen significante verschillen gevonden in de vergelijking van de eiwit shake groep en de placebo groep. Conclusie: Een persoonlijke voedingsadvies gegeven door een diëtiste kan helpen om het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling te verbeteren. Het lijkt er op dat een eiwit shake het behoud van vetvrije massa bevorderd. Er zijn meer, grotere en langere onderzoeken nodig.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2007
TypeBachelorscriptie
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk