De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hyperhidrosis en voeding

Rechten:

Hyperhidrosis en voeding

Rechten:

Samenvatting

De opmerkelijke conclusie uit dit onderzoek is dat bij bijna tweederde van de onderzoekspersonen die de voedingsmiddelentabel hebben ingevuld een zweetreactie optreedt na het eten van één of meerdere voedingsmiddelen (zie tabel 6). Dit komt neer op gemiddeld vier reactieveroorzakende voedingsmiddelen per respondent. De meeste en heftigste reacties treden op na inname van peper, alcohol, koffie, sambal, thee en soep. Naast een sterke toename wordt bij ei en ijs tevens een geringe toename genoemd door meerdere respondenten. Een sterke toename van transpiratie treedt op na inname van appel (-sap), knoflook, melk (-producten) en ui. Bij chocolade, kip, rundvlees en mosterd werden zowel een geringe als matige toename door de onderzoekspersonen bemerkt. Rundvlees en mosterd werden hierbij wel vaker aangegeven dan chocolade en kip. Een geringe transpiratietoename is waargenomen bij broccoli en vis, gevolgd door een matige transpiratietoename bij zout eten, bosui en ketjap. De onderzoekspersonen beschrijven in dit onderzoek geen reacties op de volgende voedingsmiddelen: fruit, gember, kaneel, koriander, marjolein, noten, oregano, pindakaas, rozemarijn, schaal- en schelpdieren, selderij, sesamzaad, sinaasappelsap en soja. Kijkend naar de vier categorieën (ADHD, allergenen, gustatorisch en overige) waaruit de voedingsmiddelentabel in het onderzoek is opgesteld, dan verschillen de aantal reacties per voedingsmiddelengroep. Zo is het percentage aan voedingsmiddelen die een reactie opwekken het hoogst binnen de categorie met gustatorische voedingsmiddelen. Binnen de categorie met voedingsmiddelen uit de ADHD-studie wordt er op bijna tweederde gereageerd in dit onderzoek. Deze percentages liggen hoger dan bij het gemiddelde aantal reacties. Hieruit kan geconcludeerd worden dat gekeken naar alle voedingsmiddelen de gustatorische voedingsmiddelen en de ADHD-voedingsmiddelen de meeste reacties uitlokken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2007
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk