De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Literatuurstudie naar de rol van voeding in de overgang om gewicht onder controle te houden en risico's op langere termijn te verlagen

Rechten:

Literatuurstudie naar de rol van voeding in de overgang om gewicht onder controle te houden en risico's op langere termijn te verlagen

Rechten:

Samenvatting

Doel: Het uitvoeren van een grootschalig literatuuronderzoek naar de rol van voeding in de overgangsperiode om gewicht onder controle te houden en gezondheidsrisico’s op langere termijn, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker en diabetes mellitus type 2, te verlagen. Aan de hand van de uitkomsten van deze literatuurstudie worden de richtlijnen ontwikkeld, met daarin beknopte achtergrondinformatie en voedings- en leefstijladviezen. Deze richtlijnen kunnen door diëtisten in de praktijk gebruikt worden bij de advisering en uitvoering van een specifiek voedingsbeleid. De bedoeling is dat de met de overgang gerelateerde klachten en gezondheidsrisico’s hierdoor verminderd kunnen worden. Conclusie: Een gezond voedingspatroon, zoals in de Richtlijnen Goede Voeding aangegeven, kan helpen om niet alleen de overgangsklachten te verminderen, maar ook lichaamsgewicht onder controle te houden en de gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaat ziekten, osteoporose, kanker en diabetes type 2 te verlagen. De normen van de World Health Organization komen in grote lijnen overeen met de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Voldoende lichaamsbeweging speelt een even belangrijke rol bij het behouden van de energiebalans en vormt daarom een onderdeel van de RGV. Het opnieuw vinden van een energiebalans in deze levensfase speelt een sleutelrol bij gewichtbeheersing; veranderingen in lichaam en andere levensomstandigheden zorgen in de overgangsperiode voor een grotere energie-inname en een lager energieverbruik. De ontwikkelde richtlijnen bevatten de benodigde informatie om de vrouw in de overgang, die met gewichtstoename en gezondheidsrisico’s kampt, optimaal te kunnen begeleiden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2008
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk