De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Voedingsrichtlijnen HvA Roeien : hoe ziet een optimale begeleiding voor de atleet van HvA Roeien eruit op het gebied van voeding die leidt tot prestatieverbetering?

Rechten:

Voedingsrichtlijnen HvA Roeien : hoe ziet een optimale begeleiding voor de atleet van HvA Roeien eruit op het gebied van voeding die leidt tot prestatieverbetering?

Rechten:

Samenvatting

Een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Nederlandse Roeibond en de Hogeschool van Amsterdam heeft geleid tot HvA Roeien. HvA Roeien is een opleidingscentrum die de doorstroom van jonge talenten naar de Nederlandse roei-equipe wil bewerkstelligen. Om een goed opleidingscentrum te creëren is het onderdeel voeding in het programma van HvA Roeien opgenomen. Om te bepalen hoe optimale begeleiding op het gebied van voeding eruit komt te zien, is literatuuronderzoek verricht waarbij gebruik gemaakt is van de database van Medline. Naar aanleiding van de verschillende voedingsrichtlijnen gebaseerd op het literatuuronderzoek is praktijkonderzoek uitgevoerd. Onder gerenommeerde sportdiëtisten zijn interviews afgenomen en tot slot is de huidige voedingsstatus van de roeiers geanalyseerd. Op basis van de onderzoeken is de begeleiding voor atleten van HvA Roeien vastgesteld. Er is onderscheid gemaakt tussen groep- en persoonlijke begeleiding. Bij groepbegeleiding staat informatieoverdracht centraal en persoonlijke begeleiding bestaat uit consulten. Hieronder vallen voedingsadvies en het bepalen en bijhouden van de lichaamssamenstelling. Wat betreft voedingsanamnesetechnieken worden dietary history en het driedaags eetdagboekje toegepast. Het vetpercentage wordt bepaald door middel van een huidplooimeting. De inhoud van het programma is gebaseerd op de voedingspiramide met de onderdelen basisvoeding, sportspecifieke voeding en supplementen. De richtlijnen die gehanteerd worden zijn als volgt. De energiebehoefte dient bepaald te worden aan de hand van het gewichtverloop en de lichaamssamenstelling van de roeier. De aanbeveling voor eiwitten is 1,2-2,0 g eiwit per kg lichaamsgewicht. Voor koolhydraten geldt een richtlijn van 7-12 g/kg. De vetinname dient tussen de 20-35 En% te liggen met een maximale inname van 10 En% verzadigd vet. Voor lichtgewicht roeiers wordt 20-25 En% aangeraden. Voor vocht geldt als basis 1,5-2 L per dag met een aanvulling van 150-250 ml per kwartier inspanning. Gedurende het hele programma geldt dat een gezonde basisvoeding het uitgangspunt is. Voor voeding rondom inspanning gelden de volgende aanbevelingen: voor inspanning een inname van 300-400 ml vocht en 1-2 g/kg koolhydraten; tijdens inspanning 150-250 ml per kwartier met een gehalte van 4-8% koolhydraten; na inspanning 1,5 keer het vochtverlies aanvullen en 1-1,5 g/kg koolhydraten in combinatie met eiwitten. Tot slot zouden eventueel de supplementen bicarbonaat, cafeïne of creatine in het voedingspatroon opgenomen kunnen worden. Dit dient alleen het geval te zijn wanneer de roeier zelf aangeeft supplementen te willen gebruiken. Volgens de theorie leidt het optimaliseren van de gehele voeding van de roeiers tot prestatieverbetering.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2009
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk