De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een behoefteonderzoek onder kantinebeheerders en anderen direct en indirect betrokken bij het kantineaanbod op middelbare scholen over het programma De Gezonde Schoolkantine

Rechten:

Een behoefteonderzoek onder kantinebeheerders en anderen direct en indirect betrokken bij het kantineaanbod op middelbare scholen over het programma De Gezonde Schoolkantine

Rechten:

Samenvatting

Doel: Dit onderzoek staat in het kader van het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. De ambitie van het programma is het realiseren van een gezond kantineaanbod, inhoudelijke ondersteuning in de lessen en gezonder kantinebeleid op scholen van het middelbaar onderwijs. Onderzocht is of de visie van het Voedingscentrum over de ideale gezonde schoolkantine haalbaar is in de ogen van kantinebeheerders en anderen direct en indirect betrokken bij het kantineaanbod. Daarnaast richtte het onderzoek zich op de behoefte aan ondersteuning die de direct en indirect betrokkenen nodig hadden om een gezonde(re) schoolkantine te kunnen realiseren. Tevens is onderzocht of de ondersteuningsmaterialen (handleiding voor kantinebeheerders en Assortimentsmeter) toereikend waren. Met de informatie verkregen uit dit onderzoek zijn aanbevelingen gedaan aan het Voedingscentrum over mogelijke verbeteringen aan het programma en de ondersteuningsmaterialen. Materialen en methoden: Eenmalig kwantitatief onderzoek middels een digitale vragenlijst onder direct en indirect betrokkenen bij het kantineaanbod op middelbare scholen. Resultaten: Van de 166 benaderde respondenten hebben er 78 (47%) deelgenomen aan dit onderzoek. - Haalbaarheid ideale gezonde schoolkantine: Van de respondenten vond 42% een ideale gezonde schoolkantine haalbaar. Van de respondenten vond 52% het ‘onderweg’/’aardig op weg’ aanbod haalbaar. 6% van de respondenten vond de beide opties niet haalbaar. - Algemene ondersteuning: Respondenten (n=75) hadden behoefte aan ondersteuning in de vorm van: een gezonde schoolkantine werkgroep (52%), schoolkantinebeleid (40%), extra budget van buiten de school (bijv. gemeente) (32%), gezonde schoolkantine workshops (30%), GGD (29%) en extra budget van de school (29%). Respectievelijk 32% en 16% van de respondenten had geen ondersteuning nodig van buiten de school of van de school. -Aanvullingen De Gezonde Schoolkantine: Van de respondenten (n=75) miste 77% niks aan de materialen van het programma. De overige respondenten misten het vaakst: een lijst met gezonde producten (n=5) en meer originele voorbeelden van recepten (n=4). - Handleiding voor kantinebeheerders en Assortimentsmeter (AM): Van de respondenten vond 58% dat de handleiding voldoende ondersteuning gaf om de kantine gezond(er) te maken en dat de handleiding duidelijk maakte hoe het kantineaanbod verbeterd kon worden. 33% van de respondenten antwoordde neutraal. De handleiding krijgt een beoordeling van gemiddeld een 7,8 (SD=0,55). Van de respondenten vond 47% de AM handig en voldoende ondersteuning geven om de kantine gezond(er) te maken. 44% van de respondenten antwoordde neutraal. Van de respondenten vond 42% het invoeren van producten makkelijk, 18% vond dit moeilijk, 36% antwoordde neutraal. Van de respondenten kon 77% alle producten van het eigen assortiment terugvinden in de AM. De AM krijgt een beoordeling van gemiddeld een 7,7 (SD=0,65). Conclusie: Iets minder dan de helft van de respondenten vond een ideale gezonde schoolkantine haalbaar. Redenen: schoolkantinebeleid en voldoende ondersteuning van de schooldirectie. Iets meer dan de helft van de respondenten vond een ideale gezonde schoolkantine (nog) niet haalbaar. Redenen: leerlingen moeten kunnen kiezen voor extra’s en verse producten zijn minder lang houdbaar. Om een gezonde schoolkantine te kunnen realiseren hebben respondenten het meest behoefte aan: een Gezonde Schoolkantine werkgroep, schoolkantinebeleid, gezonde kantine workshops, ondersteuning van de GGD en extra budget op/ en van buiten de school. De meeste respondenten missen niets in het programma. De ondersteuningsmaterialen zijn voor de meeste respondenten toereikend om een gezonde kantine te realiseren. Toch gebruikte een deel van de respondenten de materialen mogelijk niet. Een ruime meerderheid was tevreden over de materialen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2009
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk