De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Procedure training Flavour Research Panel

Rechten:

Procedure training Flavour Research Panel

Rechten:

Samenvatting

De scriptie ‘Procedure training Flavour Research Panel’ is geschreven voor het Flavour Research Panel (FRP) van Heineken. Het FRP is een sensorisch panel welke gebaseerd is op de ‘flavor profile method’. Bij deze manier van beoordelen komen panelleden onderling tot een consensus. Sociale vaardigheden zijn dan ook van belang voor een FRP‐lid. Een ander kenmerk van de ‘flavor profile method’ is het gebruik van een ordinale categorieschaal. Bij het FRP is gekozen voor een schaal van 1 tot 7. De scriptie bestaat uit twee delen. Deel 1 is de beschrijving en onderbouwing van het protocol. Het protocol heeft als doel toekomstige FRP‐leden te trainen tot professionele proevers met reproduceerbare en discriminerende resultaten. Hierbij was kennis ontwikkelen van sensorische termen waarmee gewerkt wordt in het FRP en waarmee producten beoordeeld worden van belang. De training waar het protocol betrekking op had nam 7 maanden in beslag. De training bestond uit 8 fasen, welke hieronder kort uiteengezet zijn: • Fase 1: introductie, basissmaken en aroma • Fase 2: basissmaken, intensiteiten en schaalindeling • Fase 3: bierkarakteristieken, presentaties en ‘off‐flavours’ • Fase 4: beschrijven, categorieschaal en consensus • Fase 5: introductie balans, complexiteit, nasmaak en intensiteit totaalproduct. • Fase 6: methode en gewoonten FRP • Fase 7: proeven van kleine variaties (productverschillen) en wegwerken deficiënties • Fase 8: integratie met bestaand panel Tijdens de uitvoering van de training zijn een aantal punten van kritiek naar voren gekomen. Bijvoorbeeld dat de panelleden moeite hebben met het gebruik van de schaal en graag in het ‘veilige’ midden scoren. In het vervolg kan de schaal getraind worden door middel van de ranking methode, zo leren de panelleden gebruik te maken van de gehele schaal. Wanneer de panelleden te meegaand of te dominant zijn gedurende de discussie kan dit de resultaten beïnvloeden. De resultaten zijn dan gebaseerd op de mening van twee of drie panelleden, in plaats van vijf. Indien de panelleden rekening houden met hun eigen sterke en zwakke punten gedurende de discussie, is het panel door de discussie en consensus juist sterker. Deel 2 van de scriptie bestaat uit een indicatie van de functionering van het Flavour Research Panel. De resultaten van de toekomstige panelleden van het FRP zijn op diverse momenten gedurende de training beoordeeld. Deze resultaten toonden aan dat de panelleden na afloop van de training voldoende konden functioneren in het FRP. De panelleden waren reproduceerbaar en konden verschillen tussen producten significant aantonen. Ook behaalden de panelleden een score van gemiddeld 67% juiste antwoorden bij de componenten identificatie test. Het protocol wat ontwikkeld is, is inzetbaar voor het trainen van panelleden in de toekomst. De aanbeveling is het protocol aan te passen aan de toekomstige situatie. Ook kan er rekening gehouden worden met de achtergrond van de panelleden. Meer ervaren panelleden (CBP‐ers) kunnen de eerste fase van de training eventueel overslaan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2010
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk