De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

R.I.J. De Doggershoek ; Leer je beheersen! : wat heeft De Doggershoek bijgedragen aan de behandeling van gewelddadig- en delinquent gedrag van de jongeren die verbleven op een behandelgroep?

Rechten:

R.I.J. De Doggershoek ; Leer je beheersen! : wat heeft De Doggershoek bijgedragen aan de behandeling van gewelddadig- en delinquent gedrag van de jongeren die verbleven op een behandelgroep?

Rechten:

Samenvatting

Wat heeft De Doggershoek bijgedragen aan de behandeling van gewelddadig- en delinquent gedrag van de jongeren die verbleven op een behandelgroep? De Doggerhoek was een rijksjeugdinrichting voor jongeren, die zowel aan civielrechtelijk als stafrechtelijk geplaatste jongeren behandeling heeft geboden. De behandeling had als doel het gewelddadig- en delinquent gedrag terug te dringen en behandeling te bieden aan eventuele aanwezige stoornissen en/of gedragsproblemen, zodat de jongere een passende plaats in de maatschappij kon verwerven. De Doggershoek is sinds 1 maart 2011 door overheidsbesluit gesloten. De Doggershoek gebruikte het Structured Assessment of Violence Risk in Youth (SAVRY) als risicotaxatie instrument om te beoordelen of een jongere vooruit ging in zijn behandeling op het gebied van gewelddadig- en delinquent gedrag. De SAVRY maakt gebruik van risico- en beschermende factoren die invloed hebben op gewelddadig- en delinquent gedrag. De behandeling binnen De Doggershoek bestond uit een aantal vaktherapieën en gedragsinterventies die waren ingezet om gedragsproblemen en recidive te verminderen en om psychiatrische hulp te bieden waar nodig. Er is onderzocht of de interventies bijgedragen hebben aan de vermindering van de risicofactoren en versterking van de beschermende factoren uit de SAVRY. Het blijkt dat alle interventies die aangeboden werden invloed uitoefenden op de factoren uit de SAVRY. Het meest opvallende uit dit onderzoek is dat de indirecte invloed die werd uitgeoefend door behandelaars op de risico- en beschermende factoren, bijna de helft is van de totale invloed met behulp van de interventies. De conclusie is dat De Doggershoek interventies aanbood die allen bijgedragen hebben aan de behandeling van gewelddadig- en delinquent gedrag. Ook de mate van invloed op de factoren uit de SAVRY is zeer groot te noemen als de indirecte invloed wordt meegenomen, wat te danken is aan de kundigheid van de behandelaars. Het grootste probleem waar dit onderzoek tegenaan liep in de sluiting van De Doggershoek waardoor er haast was geboden bij het veldonderzoek. Tevens hadden vele werknemers een andere werkplek gevonden waardoor dit onderzoek niet in zijn optimaalheid kon worden uitgevoerd

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
AfdelingOnderwijs en Opvoeding
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk