De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Jongeren en lotgenotencontact : Hoe kunnen jongeren in de leeftijd van 16 t/m 28 jaar die te maken hebben met verslaving structureel gesteund worden door middel van de activiteiten van InTact?

Rechten:

Jongeren en lotgenotencontact : Hoe kunnen jongeren in de leeftijd van 16 t/m 28 jaar die te maken hebben met verslaving structureel gesteund worden door middel van de activiteiten van InTact?

Rechten:

Samenvatting

Het onderzoek „Jongeren en lotgenotencontact‟ is in opdracht van InTact en heeft als hoofdvraag: „Hoe kunnen jongeren in de leeftijd van 16 t/m 28 jaar structureel gesteund worden door middel van de activiteiten van InTact?’ Lotgenotencontact, ook wel zelfhulp genoemd, is zijn erop gericht om elkaar te helpen door middel van ervaringen te delen en elkaar te steunen in de dagelijkse moeilijkheden en successen. Het grote pluspunt hiervan is de steun die men aan elkaar heeft en de erkenning en herkenning die mensen bij elkaar vinden. Er zijn veel verschillende zelfhulpgroepen te vinden in Nederland. InTact is een voorbeeld van een organisatie die groepen organiseert, faciliteert en ondersteunt. De resultaten uit het onderzoek geven een duidelijk beeld weer. 45 % van de ondervraagde jongeren is geïnteresseerd in lotgenotencontact. De voorwaarden waaraan het lotgenotencontact moet voldoen zijn: verhaal kwijt kunnen aan de mensen die het begrijpen, leren van ervaringen van anderen, delen van gevoelens, sociale contacten opbouwen en steun en herkenning vinden bij anderen. De voorkeur hoe lotgenotencontact voor jongeren vorm kan worden gegeven is een combinatie van een groepsgesprek en een ontspannende activiteit. Daarnaast willen jongeren de mogelijkheid hebben om via een forum op internet hun verhaal te kunnen doen en ervaringen te kunnen delen. InTact kan de jongeren dus het beste bereiken via internet. Maar ook via social media, huisartsen en voorlichtingen op middelbare scholen. Aan de hand van deze resultaten zijn ze volgende aanbevelingen voor InTact van belang: - Contact tussen InTact en kliniek herstellen om zo lotgenotencontact op te zetten; - Het maken van een jongerenwebsite over lotgenotencontact. Op de website dient informatie te staan over lotgenotencontact, is er een verbinding met social media, mogelijkheid voor contact met het servicebureau van InTact en is er een forum aanwezig waar jongeren (met behoudt van hun privacy) ervaringen met elkaar kunnen delen; - Huisartsen informeren over jongeren en lotgenotencontact via briefing en een folder; - Medewerkers van Tactus informeren over InTact en de mogelijkheid voor jongeren; - Een plan op stellen om voorlichtingen te geven op middelbare scholen; - Over zes maanden een eerste lotgenotencontact moment op te zetten waar een groepsgesprek en een ontspannende activiteit wordt georganiseerd

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Jaar2012
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk