De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

The bittersweet taste of cocoa : De huidige situatie van de sociale duurzaamheid in de cacaoketen in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Indonesië in kaart gebracht.

Rechten:

The bittersweet taste of cocoa : De huidige situatie van de sociale duurzaamheid in de cacaoketen in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Indonesië in kaart gebracht.

Rechten:

Samenvatting

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. In de productie van cacao spelen diverse duurzaamheidsproblemen mee zoals; kinderarbeid, slavenhandel, discriminatie, leefbaar loon en ongezonde werkomstandigheden. In deze scriptie zijn de sociale duurzaamheidsproblemen van cacao in de producerende landen Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Indonesië beschreven. Van september 2012 tot en met januari 2013 is een sectorscoreonderzoek uitgevoerd waarbij de huidige situatie op het gebied van de sociale duurzaamheidaspecten in de cacaosector in kaart zijn gebracht. In totaal zijn er 91 verschillende rapporten geraadpleegd over ecologische, economische en sociale duurzaamheidsproblemen en kwamen er in totaal 347 statements naar voren. Omdat er gekozen is om de focus op sociale duurzaamheidsproblemen te leggen en door de inclusie en exclusie criteria zijn er in totaal 38 statements gebruikt in dit onderzoek. Sectorscoreonderzoek heeft als nadeel dat verbanden niet direct worden gevonden, waardoor een uiteindelijke conclusie moeilijk kan worden gevormd. Een ander knelpunt van het sectorscoreonderzoek is de betrouwbaarheid die je kunt stellen aan de diverse onderzoeken. Elk sociaal duurzaamheidsprobleem is weergeven in een tabel met de daarbij behorende sectorstartscores per land. Deze percentages laten zien hoeveel procent van het probleem voorkomt per kilo geproduceerde cacaobonen. Uit de resultaten komt naar voren dat Ivoorkust op het gebied van ‘kinderarbeid’ het hoogst scoort. Op het gebied van ‘ergste vormen van kinderarbeid’ en ‘gedwongen arbeid’ scoort Ghana het hoogst. Nigeria scoort het hoogst op de gebieden ‘geen leefbaar loon’ en ‘secundair inkomen en ongezonde werkomstandigheden’. Uit het onderzoek bleek dat er reeds positieve ontwikkelingen gaande zijn in de cacaosector. Ten eerste wordt de kennis bij boeren over de cacaoproductie vergroot. De boeren kunnen daardoor professioneler en efficiënter cacao produceren wat kan leiden tot hogere inkomsten en betere leefomstandigheden. Een tweede positieve verandering is dat er keurmerken aan cacao wordt gegeven wanneer de cacao duurzaam geproduceerd wordt (bijvoorbeeld Fairtrade en Max Havelaar). Ondanks de ontwikkelingen zal er nog verder onderzoek gedaan moeten worden om de sociale duurzaamheidsproblemen in de cacaosector beter in kaart te brengen. Trefwoorden: Cacaosector, sociale duurzaamheidsproblemen, sectorscoreonderzoek, statements.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Jaar2013
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 27 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk