De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Entomofagie als oplossing voor de eiwitcrisis

Rechten:

Entomofagie als oplossing voor de eiwitcrisis

Rechten:

Samenvatting

Naast het stijgen van de wereldbevolking is het ook de stijgende welvaart in nadrukkelijk Azië welke de vraag naar vlees doet stijgen. Het steeds schaarser worden van eiwit door deze toegenomen vraag, wordt ook wel de eiwitcrisis genoemd. De vraag naar vlees en daarmee de druk op de veehouderijen wordt steeds groter. De productie van broeikasgassen door vee vormt een groot deel van het broeikasprobleem. Het zoeken naar milieuvriendelijke alternatieve eiwitbronnen is van groot belang. Het eten van insecten is in veel culturen een normaliteit. De productie van insecten is vele malen milieuvriendelijker dan die van vlees. Ook is de voedingswaarde van insectenvlees veelal beter dan die van vlees. In de westerse landen is het eten van insecten nog niet geïntegreerd. Doel De mogelijkheden van entomofagie beschrijven, onderzoeken in welke mate diëtisten en consumenten open staan voor het consumeren van insecten, voorlichting geven aan diëtisten en consumenten over het eten van insecten en een aanbeveling schrijven voor het integreren van entomofagie in Nederland. Methode Er is literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek uitgevoerd. In het literatuuronderzoek is onderzoek gedaan naar wat entomofagie is en waar deze wordt uitgevoerd. Ook is onderzocht wat de voedingswaarde is van verschillende insecten en welke milieubelasting de productie van insecten geeft in vergelijking met vlees uit vee. In het kwalitatief onderzoek is er een interview gehouden met een entomoloog en is via 8 interviews met diëtisten en 8 met consumenten gekeken naar de accepatatie van entomofagie in Nederland. Resultaten Meerdere onderzoeken ondersteunen het feit dat de productie van insectenvlees vele malen milieuvriendelijker is dan de productie van vlees uit de veeteelt. Gekeken naar de voedingswaarde zijn insecten een goed alternatief voor vlees. In de westerse landen wordt het eten van insecten soms beschouwd als primitief. In veel niet westerse landen wordt het eten van insecten beschouwd als delicatesse. De mind-set over het eten van insecten lijkt een grote rol te spelen in de acceptatie van entomofagie. Diëtisten en consumenten staan over het algemeen positief tegen over het eten van insecten. Zowel de consument als de diëtist denkt dat het eten van insecten met de tijd normaal kan worden. Consumenten moeten worden geïnformeerd over hoe zij de insecten kunnen bereiden en wat de voordelen hiervan zijn. Het in producten verwerken van insecten helpt om mensen te laten wennen aan het idee van entomofagie. Conclusie Gekeken naar milieubelasting en eiwitsamenstelling zijn insecten wellicht een goede vervanger voor vlees uit vee. Op basis van de interviews kan worden gesteld dat de integratie van entomofagie in de westerse landen tijd en kennis over entomofagie vraagt. Het geven van informatie over entomofagie kan hierbij een grote rol spelen. Echter is er meer onderzoek nodig naar de milieubelasting en gezondheidsvoordelen van meerdere soorten insecten om een betere vergelijking te maken met deze uit vlees van veeteelt.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2014
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk