De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Superfoods - de zin en onzin

Rechten:

Superfoods - de zin en onzin

Rechten:

Samenvatting

De term superfoods is de laatste jaren een hype die is overgewaaid vanuit Amerika. Superfoods zijn natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingstoffen en natuurlijke substanties. Ze worden gebruikt ter preventie van verschillende ziektes en om de algemene gezondheid te verbeteren. Gezonde en natuurlijke voeding wordt steeds belangrijker gevonden door de Nederlandse consument, maar de consumenten zijn onwetend over de werking en verdiepen zich niet in wetenschappelijke onderzoeken. Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking gebruikt superfoods, vooral omdat bijna alle websites voor consumenten uitsluitend positief spreken over de eigenschappen van verschillende superfoods. Doel Een overzicht geven van de wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidsclaims die vermeld staan op de 10 meest verkochte superfoods in Nederland, zodat diëtisten deze kennis kunnen gebruiken bij het beantwoorden van cliëntenvragen over superfoods en het eventueel adviseren van superfoods in een voedingsadvies. Methoden Er is een literatuur- en kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Het literatuuronderzoek was gericht op het vinden van wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidsclaims die vermeld staan op de 10 meest verkochte/ populairste superfoods in Nederland. Ook is er onderzocht wat superfoods zijn, welke voedingsmiddelen onder de term superfoods vallen, wat het belangrijkste verschil is tussen superfoods en reguliere voeding, hoe de hype is ontstaan en welke doelgroep voornamelijk superfoods consumeert. Dit literatuuronderzoek is uitgevoerd door gebruik te maken van wetenschappelijk artikelen, boeken en websites op het internet. In het kwalitatieve onderzoek zijn er in totaal 8 diëtisten geïnterviewd waarvan 4 reguliere diëtisten en 4 natuur/ orthomoleculaire diëtisten. Het waren diepte interviews die werden afgenomen in de praktijkruimte van de diëtisten. Het kwalitatief onderzoek is uitgevoerd om de perceptie van de diëtisten over superfoods te achterhalen. Resultaten De wetenschappelijke onderzoeken geven onvoldoende bewijs om de meeste gezondheidsclaims van de superfoods te kunnen ondersteunen. Bij enkele claims van superfoods is er wel voldoende wetenschappelijk bewijs; onder andere: Goji-bessen en chiazaad zijn een bron van vezels. Hennepzaad is eiwit- en ijzerrijk en kokosolie kan een bijdrage leveren aan afvallen. Maca heeft een positieve werking op het libido en spirulina is eiwitrijk en kan een bijdragen leveren aan het beheersen van allergische rhinitis. Quinoa is eiwitrijk en kan een bijdrage leveren aan het verminderen van migraineaanvallen. Rauwe cacao heeft een antidepressieve werking en kan bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk en zeewier kan bijdragen aan het verbeteren van de schildklierfunctie. Diëtisten staan over het algemeen neutraal tegenover het gebruik van superfoods, maar vinden dat deze producten als ze gebruikt worden als een aanvulling gebruikt moeten worden. Ze vinden dat de superfoods niet beter zijn dan de normale reguliere voeding. Ook geven de diëtisten goedkopere alternatieven voor superfoods aan de cliënt. De diëtisten baseren hun voedingsadvies op basis van de voedingswaarde in plaats van op de claims. Conclusie Uit het literatuuronderzoek is gebleken dat een aantal claims van superfoods ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs. Echter zijn er ook een aantal claims die niet worden ondersteund doordat het wetenschappelijk bewijs gering is om de claims te kunnen onderbouwen en hier een conclusie uit te kunnen trekken. Diëtisten staan neutraal tegenover het gebruik van superfoods en raden superfoods niet af maar vinden. wel dat dit ter aanvulling moet worden gebruikt op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2015
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk