De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het gebruik van superfoods in de voeding van het nationale Ladies Sevens rugbyteam : Een kwantitatief observationeel onderzoek naar de inname van micro- en macronutriënten van het elite en development team

Rechten:

Het gebruik van superfoods in de voeding van het nationale Ladies Sevens rugbyteam : Een kwantitatief observationeel onderzoek naar de inname van micro- en macronutriënten van het elite en development team

Rechten:

Samenvatting

Doel: Het hoofddoel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in het aandeel dat superfoods leveren aan de micro- en macronutriënten inname van het nationale Ladies Sevens rugbyteam ten opzichte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen voor deze doelgroep. Met de verkregen data is een advies voor de sportdiëtiste en een samenvattende adviesfolder voor het begeleidingsteam van het nationale Ladies Sevens rugbyteam opgesteld. Methode: Met behulp van drie 24-uurs recalls en een aanvullende vragenlijst over de supplementen inname en sportactiviteit is het gebruik van superfoods, de voedingsinname en supplement gebruik van de doelgroep in kaart gebracht. Vervolgens zijn van de gebruikte superfoods de voedingswaarde opgezocht om hun aandeel te bepalen. De doelgroep werd ingedeeld in een groep die structureel superfoods gebruikt en een controlegroep. Vervolgens zijn de data geanalyseerd op verschillen in microen macronutriënten inname tussen de twee groepen. Ook is onderzocht of beide groepen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor atleten behaalden. Resultaten: De onderzoekspopulatie bestond uit 29 vrouwelijke Sevens rugbyspelers, waarvan 8 in de superfoods groep en 21 in de controlegroep. De superfoods groep consumeerde gemiddeld 2038 kcal per dag, de controlegroep 1998 kcal. Binnen de onderzoekspopulatie gebruikten 19 rugbyspelers supplementen naast hun basisvoeding. De aanbeveling van de belangrijkste micro- en macronutriënten voor atleten was vastgesteld. Inclusief en exclusief supplementen consumeerde de superfoods groep significant minder dan de aanbeveling voor koolhydraten. De overige nutriënten leverden geen significante verschillen met de aanbeveling. De controlegroep had exclusief supplementen een significant lagere inname dan de aanbeveling voor koolhydraten, eiwit, folaat en ijzer. De overige nutriënten leverden geen significante verschillen met de aanbeveling. Inclusief supplementen had de controlegroep een significant lagere inname van eiwit en ijzer, maar de aanbeveling voor folaat leverde geen significant verschil. Een vergelijking van de inname van micro- macronutriënten tussen de superfoods groep en controlegroep gaf aan dat er een significant verschil was bij de inname van ijzer en magnesium. De overige micro- en macronutriënten verschilden niet significant tussen de groepen. Als gekeken werd naar het procentuele aandeel dat de superfoods leverden in de dagvoeding viel dit, afhankelijk van het micro- of macronutriënt, binnen een range van 0 tot 12%. Discussie: Naast het gebruik van superfoods konden verschillen in de inname van basisvoeding en/of gebruik van supplementen een reden zijn van een verschil in inname tussen de groepen. Er kon niet met zekerheid gezegd worden dat een hogere nutriëntenwaarde in de basisvoeding door het gebruik van superfoods kwam. De samenstelling van superfoods was in sommige gevallen niet wetenschappelijk onderzocht. Dit zorgde voor een onvolledig beeld van de exacte samenstelling van superfoods. Om een beter beeld te kunnen vormen van de exacte bijdrage die superfoods leverden binnen de voeding is er meer onderzoek naar de samenstelling van superfoods nodig. Conclusie: De superfoods groep consumeerde gemiddeld meer micro- en macronutriënten in vergelijking met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dan de controlegroep. De inname van micro- en macronutriënten tussen de superfoods groep en de controlegroep verschilde echter niet significant van elkaar, behalve bij ijzer en magnesium. Een voeding inclusief superfoods zou daarom volwaardiger kunnen zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
InstituutBewegen, Sport en Voeding
Gepubliceerd in
Jaar2015
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk