Het FODMaP-beperkte dieet bij diëtistenteam Spring : Een onderzoek naar het zo goed mogelijk inzetten van het FODMaP-beperkte dieet in een diëtistenpraktijk
Wij hanteren het label Open Access voor onderzoek met een Creative Commons licentie. Door een CC-licentie toe te kennen, geeft de auteur toestemming aan anderen om zijn of haar werk te verspreiden, te delen of te bewerken. Voor meer informatie over wat de verschillende CC-licenties inhouden, klik op het CC-icoon. Alle rechten voorbehouden wordt gebruikt voor publicaties waar enkel de auteurswet op van toepassing is.
Het FODMaP-beperkte dieet bij diëtistenteam Spring : Een onderzoek naar het zo goed mogelijk inzetten van het FODMaP-beperkte dieet in een diëtistenpraktijk
Wij hanteren het label Open Access voor onderzoek met een Creative Commons licentie. Door een CC-licentie toe te kennen, geeft de auteur toestemming aan anderen om zijn of haar werk te verspreiden, te delen of te bewerken. Voor meer informatie over wat de verschillende CC-licenties inhouden, klik op het CC-icoon. Alle rechten voorbehouden wordt gebruikt voor publicaties waar enkel de auteurswet op van toepassing is.
Samenvatting
Inleiding In Nederland heeft 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen de functionele gastro-intestinale aandoening PDS. Een behandeling van PDS die momenteel in de belangstelling staat is het FODMaP-beperkte dieet. Het doel van het dieet is vermindering van klachten zoals een opgeblazen gevoel, flatulentie en constipatie. Dit wordt gedaan door middel van een dieet bestaande uit een eliminatie- en introductiefase waarin FODMaP’s (fermenteerbare, oligo, - di-, en monosacharide en polyolen) centraal staan. De opdrachtgever wil weten wat de beste manier is om dit dieet in de praktijk zo goed mogelijk in te zetten én hoe de effectiviteit kan worden gemeten. Methode In het literatuuronderzoek is onderzocht welke methodes er bestaan om (pijn) klachten te meten in de praktijk. Dit om de effectiviteit van het FODMaP-beperkte dieet te kunnen meten. Bij het praktijkonderzoek is gebruik gemaakt van een focused interview onder de diëtisten van diëtistenteam Spring om antwoord te krijgen op de volgende twee deelvragen: “Wat zijn de beweegredenen van de diëtisten van diëtistenteam Spring om tot op heden het dieet wel of niet in te zetten?” en “Welke sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen/positieve en negatieve factoren spelen een rol bij de uitvoering van het FODMaP-beperkte dieet binnen diëtistenteam Spring?”. Resultaten Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat er veel verschillende methodes zijn om (pijn)klachten (bij PDS) te meten. Echter is er momenteel geen methode die voldoende is onderzocht om universeel in te zetten bij het meten van deze klachten en daarom is verder onderzoek nodig. Uit het praktijkonderzoek kwam naar voren dat er verschillende sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen invloed hebben op het inzetten van het FODMaP beperkte dieet door de diëtisten van diëtistenteam Spring. Conclusie + aanbevelingen De diëtisten van diëtistenteam Spring hebben verschillende materialen nodig om het FODMaP-beperkte dieet in de praktijk zo goed mogelijk in te zetten bij patiënten met PDS. Hierbij kan gedacht worden aan een (voorbeeld) weekmenu voor de patiënt of een dieetrichtlijn voor de diëtist. Om de klachten van de patiënt in kaart te brengen en zo te kunnen meten of het dieet effect heeft, kan er gebruik gemaakt worden van een klachtenscorelijst die is ontwikkeld door het Martini Ziekenhuis te Groningen. Om een nog duidelijker beeld te krijgen van de (pijn)klachten bij PDS kunnen de diëtisten daarnaast de patiënten vragen een klachtendagboek bij te houden. Wanneer het FODMaP-beperkte dieet als behandeling wordt ingezet wordt aanbevolen om de verschillende materialen die zijn ontwikkeld naar aanleiding van het literatuur- en praktijkonderzoek, in te zetten zodat de patiënt met PDS zo goed mogelijk geholpen kan worden volgens het FODMaP-beperkte dieet.

Organisatie | Hogeschool van Amsterdam |
Opleiding | Voeding en Diëtetiek |
Afdeling | Bewegen, Sport en Voeding |
Jaar | 2016 |
Type | Bachelor |
Taal | Nederlands |