De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

MarleenKookt gezond voor jou : Onderzoek naar het optimaliseren van de warme avondmaaltijden van MarleenKookt, zodat deze gezond en toch lekker aangeboden kunnen worden.

Rechten:

MarleenKookt gezond voor jou : Onderzoek naar het optimaliseren van de warme avondmaaltijden van MarleenKookt, zodat deze gezond en toch lekker aangeboden kunnen worden.

Rechten:

Samenvatting

nleiding Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van MarleenKookt. Het bedrijf bezorgt avondmaaltijden aan huis. Zij beweren dat ze gezonde maaltijden leveren, maar dit is niet bewezen. In de scriptie is dit onderzocht. De hoofdvraag luidt als volgt: ‘Hoe kunnen de warme avondmaaltijden van Marleenkookt geoptimaliseerd worden voor volwassenen in Amsterdam, aan de hand van de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, zodat deze gezond en toch lekker aangeboden worden?’ Methoden Dit onderzoek is uitgevoerd door middel van kwantitatief onderzoek. De voedingswaarden van de avondmaaltijden zijn verzameld door middel van deskresearch. De voedingswaarden zijn later in het onderzoek vergeleken met bestaande richtlijnen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Door middel van fieldresearch is informatie verzameld over de smaakbeleving en wensen van de klanten. Dit is gedaan door een online-enquête af te nemen onder de klanten van MarleenKookt. Resultaten Bij het vergelijken van de maaltijden met de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf waren enkele opvallende punten aan het licht gekomen. Zo bleek onder andere dat een gezonde avondmaaltijd volgens de criteria van de Schijf van Vijf tussen de 400 en 700 kcal, maximaal 2 gram zout en 14 gram voedingsvezel per 1000 kcal mag bevatten. Het bleek dat een groot deel van de maaltijden van MarleenKookt niet voldeed aan deze criteria. Uit de enquête bleek dat het merendeel van de respondenten het belangrijk vond dat de maaltijden van MarleenKookt gezond waren. De voornaamste aandachtspunten voor een lekkere maaltijd waren: maaltijd is voldoende op smaak gebracht met kruiden, maaltijd ziet er lekker uit, de samenstelling van de maaltijd is goed, bevat voldoende groente en bevat niet te veel vet. Conclusie De conclusie van dit onderzoek was dat de huidige avondmaaltijden van MarleenKookt gezonder gemaakt konden worden met behulp van de Richtlijnen Schijf van Vijf. Niet voor alle macronutriënten is een richtlijn beschikbaar van de hoeveelheid die een maaltijd mag bevatten. Een richtlijn was opgesteld voor energie, zout en voedingsvezels. Daarnaast biedt het voedingscentrum productkeuzes aan binnen of buiten de Schijf van Vijf. De klanten waren tevreden over de smaak van de maaltijden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2020
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk