De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het nieuwe partiegrootteboek Onderzoek naar het optimaliseren van het huidige portiegrootteboek voor het efficiënt vaststellen van de portiegrootte van de warme maaltijden door cliënten en professionals bij Novarum.

Rechten:

Het nieuwe partiegrootteboek Onderzoek naar het optimaliseren van het huidige portiegrootteboek voor het efficiënt vaststellen van de portiegrootte van de warme maaltijden door cliënten en professionals bij Novarum.

Rechten:

Samenvatting

Het opscheppen van eten is een handeling die veel onrust kan creëren bij cliënten met een eetstoornis. Zij vinden het moeilijk om zelf een adequate inschatting te maken van aanbevolen porties. Het huidige portiegrootteboek van de Belgische diëtiste Trees Peersman, biedt onvoldoende steun voor een efficiënte inschatting van de warme maaltijden die het lastigst op te scheppen zijn door cliënten en professionals bij Novarum. Door de behoeftes van de cliënten en professionals duidelijk in kaart te brengen, kon er een vernieuwd portiegrootteboek gemaakt worden met de warme maaltijden zodat zij dit kunnen gebruiken als handvat bij het opscheppen van de warme maaltijden. De onderzoeksvraag voor dit onderzoek luidde dan ook: ‘‘Hoe kan het huidige portiegrootteboek geoptimaliseerd worden zodat de cliënten en professionals bij Novarum het kunnen gebruiken als handvat om de aanbevolen portiegroottes van circa tien warme maaltijden zo efficiënt mogelijk vast te stellen?’’ Doelstelling Het optimaliseren van het huidige portiegrootteboek met foto’s van circa 10 warme maaltijden die het lastigst op te scheppen zijn, zodat cliënten en professionals deze kunnen gebruiken als handvat bij het opscheppen van de aanbevolen hoeveelheden hiervan. Methoden en materialen Voor dit onderzoek is er gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en een kwalitatief onderzoek. Er is gestart met het literatuuronderzoek, waarbij is gekeken naar reeds bestaande hulpmiddelen voor het vaststellen van de aanbevolen porties voor warme maaltijden. Daarna heeft de onderzoeker kwalitatief onderzoek gedaan. Hiervoor werden veertien semigestructureerde interviews met de cliënten en professionals van Novarum afgenomen. Resultaten Cliënten en professionals geven aan dat zij behoefte hebben aan een portiegrootteboek met duidelijke foto’s van warme maaltijden met de aanbevolen hoeveelheden. Voor hen is het vooral belangrijk om een referentie te hebben om duidelijk te zien hoe groot de porties en verschillende lepels zijn. Aan de hand van de gevonden literatuur en behoeftes van de cliënten en professionals, is er een nieuw portiegrootteboek gemaakt met de tien warme maaltijden die het lastigst te portioneren zijn. Conclusie Door het gebruik van een referentie naast de opscheplepels, duidelijke instructies en het testen van de maaltijden, kan het vernieuwde portiegrootteboek gebruikt worden als handvat bij het opscheppen van tien warme maaltijden. Er dient meer onderzoek gedaan te worden om dit hulpmiddel verder te optimaliseren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2020
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk