De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Online diagnostiek van de DSM-IV borderline persoonlijkheidsstoornis: Een vergelijking met de BPDSI-IV en de SCID-II

Online diagnostiek van de DSM-IV borderline persoonlijkheidsstoornis: Een vergelijking met de BPDSI-IV en de SCID-II

Samenvatting

De Telescreen 4.0 is een vrij nieuwe eHealth zelfbeoordelingsvragenlijst gebaseerd op de vijf assen van de DSM-IV. Dit instrument wordt ingezet voor diagnostische screeningsdoeleinden. Vanuit de praktijk bestaat er interesse in de toepassing van de Telescreen 4.0 als volwaardig diagnostisch instrument voor het classificeren van de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Dit onderzoek geeft een oriënterende blik op de validiteit van de Telescreen 4.0 voor het classificeren van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Voor dit onderzoek worden de semigestructureerde interviews de SCID-II en de BPDSI-IV als vergelijkingsstandaarden gehanteerd. Alle drie de instrumenten zijn afgenomen bij een klinische groep binnen de derdelijns geestelijke gezondheidszorg. De groep bestaat uit 17 patiënten in de leeftijd van 18 tot 49 jaar met zowel as-I als as-II stoornissen. Volgens de SCID-II hebben 10 van de 17 patiënten de borderline persoonlijkheidsstoornis. Volgens de BPDSI-IV zijn dit 13 van de 17 patiënten. De uitkomsten van de diagnosemetingen met de Telescreen 4.0 lijken significant afwijkend van de uitkomsten met de SCID-II en de BPDSI-IV. Op criteriumniveau komen de uitkomsten met de Telescreen 4.0 op 4 criteria van de borderline persoonlijkheidsstoornis significant afwijkend naar voren. Voor de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis lijkt de Telescreen 4.0 een voldoende tot uitstekende mate van sensitiviteit, specificiteit en positief voorspellende waarde te hebben. De negatief voorspellende waarde lijkt echter in vergelijking tot de BPDSI-IV onvoldoende te zijn. Op criteriumniveau laat de Telescreen 4.0 een wisselend beeld zien voor de sensitiviteit, specificiteit, positief voorspellende waarde en negatief voorspellende waarde.
De resultaten van dit onderzoek veronderstellen dat de Telescreen 4.0 voor de classificering van de borderline persoonlijkheidsstoornis geen volwaardig diagnostisch instrument zal zijn in vergelijking tot de SCID-II en de BPDSI-IV. Echter, er is vervolgonderzoek nodig met een grotere steekproef en diepgaandere statistiek om de validiteit van de Telescreen 4.0 nauwkeurig te kunnen meten.

Toon meer
OrganisatieSaxion
Datum2017-06-01
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk