De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Administratiedashboard voor softwareprocessen"

"Administratiedashboard voor softwareprocessen"

Samenvatting

TRIMM had het probleem dat veel medewerkers handmatige en herhaalde taken moesten uitvoeren die eigenlijk erg simpel geautomatiseerd kunnen worden door middel van een softwareproces, denk hierbij aan bijvoorbeeld het dagelijks controleren of beveiligingsupdates zijn uitgevoerd.
Deze opdracht was uitgevoerd om van dit probleem af te komen. Het doel was om een dashboard te bouwen waar veel verschillende soorten softwareprocessen toegevoegd kunnen worden, deze softwareprocessen moeten automatisch uitgevoerd en bijgehouden kunnen worden.
Om te beginnen is er een requirementsanalyse gehouden. Er zijn meerdere interviews gehouden waaruit een concrete en geprioriteerde lijst met requirements (inclusief acceptatiecriteria) is gekomen. Aan de hand van deze requirements is er een risicoanalyse uitgevoerd. Door de risico’s te identificeren, beoordelen, evalueren en door beheersmaatregelen te bedenken waar nodig kon er met vertrouwen gezegd worden dat de risico’s die te voorzien zijn beheerst zijn waar nodig.
Vervolgens is er onderzocht hoe er ondersteuning geboden kan worden voor zoveel mogelijk verschillende softwareprocessen, hieruit is gebleken dat dit bereikt kan worden door gebruik te maken van Docker (compose) bij het ontwikkelen van de softwareprocessen. Er is ook onderzocht hoe een integratie met Docker waarbij softwareprocessen gestart en bijgehouden kunnen worden eruit zal komen te zien. De conclusie hierop is dat een Node.js applicatie waarbij de ingebouwde “child_process” module gebruikt wordt om het Docker proces te starten de beste keus is.
Aan de hand van bovenstaande requirements, risico’s en ontwerpkeuzes is er een functioneel en technisch ontwerp gemaakt. Voor het functionele ontwerp zijn user stories geschreven en schermontwerpen gemaakt. Voor het technische ontwerp is een software stack gekozen en is er een entiteit-relatiediagram, architectuurplaat en meerdere sequentiediagrammen gemaakt. Daarnaast is er ook een teststrategie bedacht.
Ten slotte is het ontwerp gebruikt om een proof of concept te bouwen.Hierbij zijn de meeste “Must have” user stories geïmplementeerd, wegens tijdgebrek is het niet gelukt om alle “Must have” requirements te implementeren. Wel kan er met vertrouwen gezegd worden dat er geen onzekerheden meer bestaan en dat alle overgebleven user stories goed te implementeren zijn door de rest van het ontwerp te volgen. De testen die zijn uitgevoerd zijn allemaal goed verlopen.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHBO-ICT
Datum2022-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk