De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Breedband IPv6 transitie

Scriptie

Breedband IPv6 transitie

Scriptie

Samenvatting

Breedband is een bedrijf met als corebusiness het leveren van internetdiensten aan zijn klanten. Met het opraken van de IPv4-adressen kijkt Breedband naar oplossingen voor dit probleem. Het oog is gevallen op de transitie techniek ‘Lightweight 4over6’ (lw4o6). Deze scriptie bevat een onderzoek naar deze techniek en het achterliggende probleem waar de desbetreffende techniek de oplossing voor zou kunnen zijn. Om dit onderzoek soepel te laten verlopen is de methode uit de ‘Reader Ontwerponderzoek’ door Haveman, Hageraats en Van der Linden (2016) gebruikt. Om de resultaten in het onderzoek gestructureerd te verkrijgen, is gebruikgemaakt van een zestiental methodieken.
Door specifieker naar het probleem te kijken en meerdere perspectieven te combineren, is te stellen dat Breedband een oplossing nodig heeft voor het bekende probleem “IPv4-exhaustion”. Dit is af te bakenen met de onderzoekvraag:“Hoe kan Breedband de dreiging van IPv4-exhaustion beperken totdat IPv6 de standaard wordt?”
Met een tiental deelvragen is een onderzoek opgesteld naar de eisen aan een oplossing, de randvoorwaarden vanuit de context en een theoretisch kader. Daarnaast is gekeken naar inspirerende voorbeelden. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat lw4o6 daadwerkelijk de best geschikte oplossing is voor Breedband. Lw4o6 is volledig open source te implementeren en is met per-subscriber-state goed te realiseren met behulp van veelvoorkomende hardware. Andere partijen die lw4o6 hebben geïmplementeerd zijn Deutsche Telekom en OTE. Deze partijen zijn aanzienlijk groter dan Breedband en hebben daardoor voldoende financiële omvang om de lwB4 functie op maat laten maken voor een white label CPE. Dit is voor Breedband niet rendabel. Breedband moet zich daarom richten op een open source CPE die lwB4 ondersteund.
De oplossing voor het probleem is een ontwerp voor een lw4o6 implementatie. Daarbij wordt een OpenWRT CPE gebruikt als lwB4 en een Ubuntu virtuele machine als lwAFTR. In de evaluatie is echter gebleken dat OpenWRT slecht functionerende onderdelen heeft in zijn lwB4-functie waardoor het niet goed kan worden geïmplementeerd. De lwAFTR is wel in volledigheid te implementeren. Provisioning van de functies is niet compleet te realiseren wanneer er geen volledige lwB4 beschikbaar is. Provisioning dient te zijn gebaseerd op de inrichting van de lwB4, waarna deze configuratie wordt gerepliceerd naar een lwAFTR.
De conclusie van het onderzoek is dat lw4o6 veel potentie heeft, maar niet direct kan worden geïmplementeerd. Het antwoord op de hoofdvraag luidt dan ook:
Breedband dient de ontbrekende functies in OpenWRT door softwareontwikkelaars te laten aanvullen. Daarnaast dient de provisioning die daarbij komt kijken te worden gelinkt aan alle functies binnen het netwerk van lw4o6. Wanneer deze functies compleet zijn en lw4o6 in zijn volledigheid kan draaien, is lw4o6 te implementeren om zo de dreiging van IPv4-exhaustion te beperken.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingBusiness IT & Management
Datum2019-11-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk