De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Succesvolle implementatie van Virtual RealityTherapie

Een kwalitatief onderzoek naar het gebruik van VR-therapie onder behandelaren

Succesvolle implementatie van Virtual RealityTherapie

Een kwalitatief onderzoek naar het gebruik van VR-therapie onder behandelaren

Samenvatting

Virtual Reality-therapie is een opkomende therapie die uit ervaringen erg effectief is gebleken. Coolminds is een ICT-bedrijf die de hardware en 360 graden video’s aanbiedt aan zorginstellingen. Deze video’s staan opgeslagen in Vrendle, een onlinebibliotheek. Momenteel ziet Coolminds dat de therapie weinig gebruikt wordt in de praktijk. In de hoop het gebruik van VR-therapie te vergroten, wil Coolminds graag de best practices in kaart brengen van behandelaren die VR-therapie gebruiken.
Om te achterhalen hoe behandelaren succesvol VR-therapie implementeren, is er een semigestructureerd interview opgesteld. In dit interview wordt uitgevraagd om welke reden behandelaren gebruik maken van de therapie, wanneer en hoe zij deze toepassen, welke adviezen zij mee zouden geven aan behandelaren die willen starten met de therapie en welke ervaringen zij tot nu toe hebben. Hiervoor zijn tien behandelaren benaderd waarvan bekend is dat zij VR-therapie gebruiken. Uiteindelijk is het interview bij tien behandelaren succesvol uitgevoerd. Gemiddeld duurden de interviews veertig tot vijftig minuten.
Uit dit huidige onderzoek is gebleken dat de wijze waarop VR-therapie wordt toegepast erg afhankelijk is van de hulpvraag waarmee de cliënt naar de behandelaar komt. De therapie wordt als aanvulling gebruikt in een behandelproces. De voordelen van VR-therapie zijn de beleving, de effectiviteit en het feit dat het goed past bij de doelgroep van de behandelaar. Behandelaren lopen regelmatig tegen storingen van het systeem aan. Als advies komt naar voren dat behandelaren een cliënt moet laten wennen aan de VR-bril, dat behandelaren van tevoren het aanbod van de Vrendle-bibliotheek moeten bekijken en dat het een kwestie is van doen. Bij de uitvoering van VR-therapie is het van belang dat de behandelaar kennis heeft van cognitieve gedragstherapie, technische vaardigheden bezit en beschikt over algemene behandelvaardigheden, zoals goede gespreksvoering, empathisch reageren, observeren, anticiperen, coachen en transparantie.
Voor vervolgonderzoek kan het interessant zijn om behandelaren te interviewen die meer met volwassenen werken. Daarnaast is het interessant om gerichter te onderzoeken hoe een behandeling van VR-therapie eruitziet bij specifieke problematiek. Het blijkt dat VRtherapie in de praktijk als aanvulling gebruikt wordt, terwijl de therapie uit de literatuur als zelfstandige therapie effectief is gebleken. Het is aan te raden te onderzoeken waar dit verschil vandaan komt. Voor Coolminds is het aan te raden een adviesrapport te schrijven waarin de best practices beschreven staan.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2018-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk