De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeerverslag

Behorend bij de afstudeeropdracht “Release Notes 2.0” bij Topicus Healthcare te Deventer

Afstudeerverslag

Behorend bij de afstudeeropdracht “Release Notes 2.0” bij Topicus Healthcare te Deventer

Samenvatting

De ontwikkelteams van Topicus HAP beschikken niet over de mogelijkheid om hun eindgebruikers direct te kunnen informeren over nieuwe functionaliteiten en belangrijke functionele wijzigingen van het softwarepakket bij een nieuwe release. Ook is het voor hen momenteel niet mogelijk om feedback te ontvangen op deze wijzigingen. Daarnaast kost het opstellen van de release notes in de huidige vorm veel tijd.
Het doel van het project is om de teams van Topicus HAP in staat te stellen hun release notes bij elke release bij de juiste eindgebruiker te krijgen. Naast het gericht kunnen verspreiden van de release notes moet het ook mogelijk worden om eindgebruikers op eenvoudige wijze feedback te kunnen laten geven op nieuwe en gewijzigde functionaliteiten. Deze feedback moet ook inzichtelijk zijn voor de teams. Hierbij is de volgende hoofdvraag geformuleerd: “Hoe kan het ontwikkelen van een webapplicatie de ontwikkelteams van HAP helpen om eindgebruikers beter te kunnen informeren over veranderingen in Topicus HAP?”
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag zijn gesprekken gevoerd met teamleden om een inventarisatie te maken van de benodigde functionaliteiten en in te zetten technieken zodat zij een set release notes en gebruikersinstructies bij een nieuwe release te kunnen verwerken, publiceren en presenteren.
Op basis van deze analyse is met inzet van onderdelen uit de Scrum methodiek een werkend Proof of Concept ontwikkeld. Het Proof of Concept bestaat uit drie onderdelen: een beheerapplicatie, een inzageapplicatie en een back-end applicatie. De back-end applicatie maakt verbinding met een extern systeem, Jira, om release notes op te halen die door de teams zijn geschreven. De beheerapplicatie biedt de mogelijkheid voor de teams om gebruikersinstructies te schrijven, voorzien van afbeeldingen en instructievideo’s. Bij het uitbrengen van een nieuwe versie van Topicus HAP kunnen zij via de beheerapplicatie release notes en gebruikersinstructies publiceren. De inzageapplicatie is het laatste onderdeel van het Proof of Concept. Dit is een in Topicus HAP geïntegreerde applicatie waarmee eindgebruikers van Topicus HAP de publicaties kunnen inzien, waardoor zij zich kunnen informeren over functionele wijzigingen.
Vanwege de complexiteit van de opdracht en de beperkte tijd van de afstudeerperiode is in overleg besloten de scope van de opdracht bij te stellen. Hierdoor is het onderdeel feedback, genoemd in de doelstelling, komen te vervallen ten gunste van onderwerpen met meer prioriteit: presenteren van release notes in Topicus HAP en de koppeling met Jira. 
Met het afronden van de afstudeeropdracht beschikken de teams over een Proof of Concept waarmee aangetoond wordt dat zij release notes en gebruikersinstructies op een vernieuwde manier kunnen uitleveren aan de eindgebruikers van Topicus HAP.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHBO-ICT
Datum2019-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk