De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Gereedheid voor e-health IMR cliënten

Gereedheid voor e-health IMR cliënten

Samenvatting

Dit onderzoek beschrijft de mate van gereedheid voor e-health van cliënten van de Illness Management and Recovery training. Hiermee wordt gekeken of e-health gebruikt kan worden bij de behandeling van ernstige psychiatrische aandoeningen. De onderzoekvraag is: Wat is de gereedheid voor het gebruik van de e-IMR bij de doelgroep patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening die de reguliere IMR volgen?  
 
De gereedheid van de cliënten is onderzocht doormiddel van een vragenlijst die de persoonlijke gereedheid voor e-health meet. Deze vragenlijst is afgenomen bij een groep van 27 personen die de IMR training volgen. In SPSS worden de onderzoeksvraag en deelvragen geanalyseerd.   
 
De gemiddelde gereedheid van de groep respondenten is 6,8 op een schaal van 1 tot 9. Dit betekent dat de mate van gereedheid voor het gebruiken van e-health tamelijk hoog is. Een e-health programma zoals e-IMR is goed te volgen door deze doelgroep. Zij hebben voldoende vaardigheden, toegang en motivatie om deze adequaat te kunnen gebruiken. Voor de enkele cliënten die niet voldoende vaardigheden en toegang hebben kan een cursus  worden geregeld om met computers en internet om te gaan. Indien de cliënt hiervoor openstaat. Er zijn geen significante verschillen gevonden in de mate van gereedheid op basis van leeftijd, diagnose en jaren in behandeling.
 
Voor vervolgonderzoek kan de vragenlijst bij een grotere steekproef worden afgenomen zodat de resultaten representatiever worden voor de doelgroep. Voor cliënten die behoefte hebben aan computer training kan dit via de huisarts of een RIBW geregeld worden.     

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2016-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk