De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De rokers van de Roode Haen

Een verzameling van pijpaarden vondsten uit een 19e-eeuwse Arnhemse herberg

De rokers van de Roode Haen

Een verzameling van pijpaarden vondsten uit een 19e-eeuwse Arnhemse herberg

Samenvatting

Tijdens opgraving “ARVU19” werd spoor 41, een 19e -eeuwse beerput aangetroffen. Deze beerput hoorde bij een herberg genaamd De Roode Haen. In de context van deze beerputinhoud werden bijzonder veel vondsten gedaan, met name uit vulling vier. Uit deze grote hoeveelheid vondsten is de vondstcategorie “pijpaarde” uitgewerkt in een catalogus genaamd “De rokers van de Roode Haen”.
Het opgraven van de vindplaats gebeurde in de zomer van 2019 in Arnhem vlak bij het station. Deze opgraving is uitgevoerd door RAAP Oost. Het materiaalonderzoek is uitgevoerd in opdracht van RAAP Oost. RAAP Oost zag belang in het uitwerken van alle pijpaarden vondsten, om op deze manier meer informatie op te doen over het dagelijks leven binnen de Arnhemse herberg. Bij het uitwerken van dit vondstmateriaal is gebruik gemaakt van kantoor RAAP Oost in Zutphen. Op die locatie is het vondstmateriaal gefotografeerd en gedetermineerd. Later is met deze foto’s en informatie een catalogus tot stand gekomen genaamd “De rokers van de Roode Haen”.
Tijdens het uitvoeren van dit materiaalonderzoek is de communicatie tussen RAAP en de opdrachtgever over het financieren van dit materiaalonderzoek stukgelopen, en is de rest van het materiaalonderzoek uitgevoerd zonder budget voor begeleiding. De opdrachtgever zag het belang van dit onderzoek niet in zoals RAAP dat wel deed, maar toch is ervoor gekozen om het onderzoek voort te zetten en als afstudeerwerkstuk in te leveren.
Aangezien er een gebrek is aan publicaties met als onderwerpen 19e-eeuwse tabakspijpen en Arnhem, is dit onderzoek extra relevant gebleken. Het onderzoek richt zich op de bezoekers van de herberg, en wat voor indicatie de pijpaarden vondsten over hun welvaart en afkomst kunnen geven. De hoofdvraag luidt dan ook: "Wat voor informatie geven de pijpaarden vondsten uit beerput S41 over de bezoekers van de Arnhemse 19e-eeuwse herberg?"
Vanwege het gebrek aan vergelijkbare publicaties is dit soms lastig te bepalen, maar dat betekent niet dat dit onderzoek niet relevant is voor toekomstige publicaties. De resultaten van dit materiaalonderzoek staan in de catalogus, en hebben voldoende informatie opgeleverd om de hoofd- en deelvragen te beantwoorden.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingArcheologie
Datum2023-04-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk