De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De bruikbaarheid van de WAIS-IV bij verstandelijk beperkten onder de loep

De bruikbaarheid van de WAIS-IV bij verstandelijk beperkten onder de loep

Samenvatting

Samenvatting
Bij de opdrachtgever Pearson B.V. is de ontwikkeling van de WAIS-IV in volle gang, het gaat hierbij om een vernieuwd meetinstrument voor intelligentie. De producenten van deze scriptie hebben onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van deze test bij een klinische doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking. Door de onderzoeksthema’s de doelgroep, het instructiebegrip van de subtests, het concentratievermogen van de respondenten, de moeilijkheidsgraad van de ondergrensitems en een vergelijking met de WAIS-III kritisch te bekijken, hopen de onderzoekers advies te kunnen geven aan de opdrachtgever.
Vlak na het uitbrengen van de WAIS-III, op dit moment een veel gebruikte intelligentietest, is er veel kritiek geleverd op de ontwikkelingen van deze test. Er zijn in de WAIS-IV een aantal veranderingen doorgevoerd, ten opzichte van de WAIS-III. Een goede indruk van de WAIS-IV, die naar verwachting in 2012 op de Nederlandse markt komt, kan opgedaan worden door verdieping in de WAIS-IV zoals deze in Amerika al gebruikt word. Wel is het hierbij belangrijk om te weten dat de WAIS-IV NL in een eigen jasje gestoken wordt.
De steekproef waarop dit onderzoek is gebaseerd, bestaat uit 30 respondenten. Alle respondenten hebben een verstandelijke beperking en bevinden zich in de leeftijd van 16:0 tot 84:11 jaar. Bij alle respondenten is de WAIS-IV afgenomen, evenals een enquête. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van observaties om meer zicht te krijgen op eerdergenoemde onderzoeksthema’s.
Bij een aantal ondergrensitems zijn problemen ondervonden. Dit blijkt uit de itemanalyse. Uit de testgegevens en observaties van de onderzoekers komt naar voren dat de subtests Overeenkomsten, Rekenen en Informatie een aantal onvoldoende ondergrensitems bevatten. Ook bij het instructiebegrip van de subtests Figuur Samenstellen, Gewichten en Cijfer Reeksen Sorteren komen moeilijkheden naar voren. Het concentratievermogen van de respondenten tijdens de WAIS-IV afname, was ruim voldoende. Een vergelijking tussen de ruwe testscores van de WAIS-III en de WAIS-IV kon helaas niet gedaan worden.
Uit dit onderzoek zijn enkele aanbevelingen gedaan aan de testontwikkelaars van Pearson B.V. voor de verbetering van de WAIS-IV met betrekking tot mensen met een verstandelijke beperking. Het aanpassen van de ondergrensitems van eerdergenoemde subtests en de verduidelijking van instructies van eerdergenoemde subtests, zijn twee aanbevelingen die gedaan worden. Daarnaast adviseren de onderzoekers om geen genoegen te nemen met een steekproef van 30 respondenten van een klinische groep, maar minimaal 100 respondenten te gebruiken, om de betrouwbaarheid te vergroten.

Toon meer
OrganisatieSaxion
AfdelingAcademie Mens & Arbeid
PartnersPearson B.V. Amsterdam
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk