De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Hooggevoelige klant

De Hooggevoelige klant

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Hooggevoelig heel gewoon (voortaan: Hghg) en richt zich op de eisen die gesteld worden aan de website om meer verkoop te genereren. Hghg heeft in oktober 2019 een nieuwe website gelanceerd, maar deze heeft niet de gewenste stijging in verkoop opgeleverd. Hghg heeft het idee dat de website wellicht niet helemaal aansluit op de doelgroepen met wellicht specifieke eisen. Dit onderzoek is daarom gericht op de mogelijkheden om wel aan te sluiten op de doelgroepen. Eén van de belangrijkste doelgroepen is die van hooggevoelige personen (ook wel hoogsensitieve personen of HSP, voortaan HSP). Kenmerken van deze groep zijn dat ze prikkels dieper verwerken en daar sneller stressreacties van krijgen. Het kost bij deze doelgroep daarom ook meer tijd om zowel interne als externe prikkels te verwerken. Een andere belangrijke doelgroep is die van professionals die werken met HSP. Tenslotte is er ook de doelgroep bedrijven. Vroeg in het onderzoek is besloten om deze laatste doelgroep niet mee te nemen in het onderzoek omdat Hooggevoelige heel gewoon op een andere manier opzoek is naar advies om deze doelgroep aan te spreken.
Er is informatie verzameld uit literatuur over (online) verkooptechnieken en deze is samen met de theorie over hooggevoeligheid omgezet in eisen/requirements voor de website van Hghg. Zo blijkt uit de literatuur bijvoorbeeld dat webpagina’s gericht op het verkopen van producten weinig tot geen afleidende elementen moeten bevatten, zodat de bezoeker zijn focus op het aankopen/inschrijven niet verliest. Een ander belangrijk advies uit de gebruikte literatuur is om te werken met persona’s. Dit zijn fictieve personen die een doelgroep vertegenwoordigen of een specifiek deel daarvan. Er zijn daarom drie persona’s opgesteld die de doelgroep particulieren vertegenwoordigen, voor de doelgroep professionals is besloten geen nieuwe persona’s te maken omdat dit in 2019 nog is gebeurd. Dit opstellen is gebeurd met een aantal medewerkers en ervaren trainers van Hghg. De overige eisen zijn door een groep specialisten op het gebied van hooggevoeligheid getoetst op geschiktheid voor hooggevoelige mensen. Op basis van deze analyse zijn twee requirements geschrapt.
Met de overgebleven requirements is een prototype gebouwd in de website van Hghg. Dit prototype is vervolgens getest door vertegenwoordigers van de verschillende doelgroepen, met voornamelijk positieve resultaten. Requirements die door de doelgroepen niet goed te testen zijn, maar waarbij het vooral de vraag was of deze aanwezig was en functioneerde zijn getest door een medewerker van Hghg.
De resultaten van deze test zijn geanalyseerd, de belangrijkste uitkomsten zijn dat het prototype nog te veel prikkels bevatte voor de doelgroep, dat de zoekfunctie op de website niet optimaal functioneert, dat de pagina’s niet snel genoeg laden en dat er nog geen mogelijkheid is voor bezoekers of klanten om reviews achter te laten.
Op basis daarvan zijn adviezen voor implementatie gegeven en adviezen voor verbeteringen die Hghg kan doorvoeren in haar bedrijfsprocessen. Het belangrijkste advies is om meer data zoals bezoekersaantallen en verkoopcijfers, maar ook reviews en feedback over de website en producten te gaan genereren en analyseren. Om daar mee te achterhalen welke onderdelen populair zijn bij de doelgroepen en wat redenen zijn (geweest) om wel of niet over te gaan tot aankoop van een product.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2020-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk