De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De hort op met ArcheoHotspots

Afstudeeronderzoek naar een mobiele ArcheoHotspot voor Zutphen

De hort op met ArcheoHotspots

Afstudeeronderzoek naar een mobiele ArcheoHotspot voor Zutphen

Samenvatting

Van november 2019 tot november 2020 heeft vanuit de opleiding HBO Archeologie aan de Hogeschool Saxion te Deventer een afstudeeronderzoek plaatsgevonden naar de realisatie van een mobiele ArcheoHotspot voor Zutphen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Erve Eme en Erfgoed Gelderland. Verder is er samengewerkt met Musea Zutphen, Erfgoedcentrum Zutphen en Team Archeologie (Gemeente Zutphen).
Tijdens het afstudeerproces is de volgende hoofdvraag gehanteerd:
* Op welke manier kan een mobiele ArcheoHotspot voor verschillende erfgoedorganisaties in Zutphen worden gerealiseerd?
Hierbij was het doel om een mobiele ArcheoHotspot te realiseren die voor alle samenwerkende (Zutphense) erfgoedinstellingen inzetbaar is.
Gedurende het afstudeeronderzoek zijn verschillende onderzoeksmethoden gebruikt. Literatuuronderzoek is gedaan om informatie over de geschiedenis en archeologie van Zutphen te verzamelen en (groeps)gesprekken zijn gevoerd met de (Zutphense) erfgoedinstellingen om achter hun doelen en wensen te komen. Verder is een inventarisatie gemaakt van de bestaande ArcheoHotspots en hebben daarbij enkele veldbezoeken plaatsgevonden.
Om de mobiele ArcheoHotspot van Zutphen te kunnen realiseren, zijn beschrijvingen opgesteld van de inhoudelijke inrichting, de activiteiten en de taken van de toekomstige medewerkers van de ArcheoHotspot. De blauwdruk geeft aan hoe de mobiele ArcheoHotspot eruit zal gaan zien en welke materialen er nodig zijn voor de inrichting en het gebruik. De handleiding geeft de toekomstige vrijwilligers van de ArcheoHotspot basisinformatie en gebruiksaanwijzingen, zodat zij bezoekers zo goed mogelijk kunnen informeren en assisteren tijdens hun deelname. Verder zijn subsidieaanvragen gedaan om de realisatie van de mobiele ArcheoHotspot te kunnen verwezenlijken.
De mobiele ArcheoHotspot van Zutphen is bedacht met het idee om de geschiedenis en archeologie van Zutphen op de kaart te zetten door de bezoeker kennis te laten maken met de ‘eigen’ (lokale) geschiedenis door zelf aan de slag te gaan met de aangeboden activiteiten.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingArcheologie
Datum2020-11-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk