De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Schulden? Geen probleem!

Schulden? Geen probleem!

Samenvatting

Naar aanleiding van het onderzoek van E. van Voorneburg is onderzoek gedaan naar de probleemstelling ‘Welke methode moet worden gehanteerd door de medewerkers en vrijwilligers van Stichting Ontmoeting Epe om de schuldensituatie van de cliënt (zo) volledig (mogelijk) in kaart te brengen in een schuldendossier, zodat dit dossier kan worden overhandigd aan bewindvoering en/of schuldhulpverlening?’. Het doel van het onderzoek is dat er een methode is die de medewerkers en vrijwilligers gebruiken om de cliënten te ondersteunen met hun schuldenproblematiek. Het product van het afwerken van de methode is een schuldendossier van de desbetreffende cliënt die (zo veel als mogelijk) aan de behoefte voldoet van de bewindvoerder en/of schuldhulpverlener.
 
Allereerst is onderzocht welke methodes bestonden in de literatuur. Vervolgens is onderzocht welke methodes worden gebuikt door organisaties die soortgelijke hulpverlening bieden en hoe deze organisaties de methodes in de praktijk toepassen. Vervolgens is gekeken naar welke behoeften de bewindvoerder en schuldhulpverlening heeft, wat betreft het aanleveren van informatie. Dit is gedaan door middel van een interview.
 
Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal methodes relevant zijn voor Stichting Ontmoeting. Deze methodes zijn:

Zelfjeschuldregelen.nl;
Stabilisatiemethodiek;
Methode Stichting Exodus;
Methode Stichting Moria;
Methode Stichting Door.

De methode van Exodus en Moria heeft als resultaat dat er een overzicht is van de schulden.
 
De bewindvoerder wil als informatie een zo volledig mogelijk ingevuld aanmeldformulier en de bijbehorende bewijsstukken ontvangen. Dit houdt ook een overzicht van de schulden in.
 
Schuldhulpverlening heeft een checklijst waarop vermeld staat welke gegevens aangeleverd moeten worden. Dit is de behoefte van de schuldhulpverlening.
 
Bovengenoemde bevindingen zijn verwerkt in een methode voor Stichting Ontmoeting. De medewerkers en vrijwilligers kunnen deze methode gebruiken om de schulden van de cliënten in kaart te brengen. 

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingSociaal-Juridische Dienstverlening
Datum2016-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk