De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Literatuurstudie naar een toolkit voor de methodiek 'House of Resilience'

Ontwerpgericht onderzoek

Literatuurstudie naar een toolkit voor de methodiek 'House of Resilience'

Ontwerpgericht onderzoek

Samenvatting

Stichting Senang is een organisatie met een geheel vernieuwende kijk op de jeugdzorg. Hierbij richten pedagogisch medewerkers  zich op de krachten en kansen binnen het gezin met behulp van de methodiek ‘House of Resilience’ (Hannink, 2016). Het heeft als doel de cijfers rondom uithuisplaatsingen zoveel mogelijk terug te dringen en in te perken. De methodiek richt zich op het vergroten van de veerkracht. Verschillende bouwstenen die dit samen kunnen bewerkstelligen vormen de basis van het huis. Echter mist Stichting Senang nog een toolkit waarmee zij deze methodiek in praktijk kunnen brengen. Het doel van dit literatuuronderzoek is dan ook het ontwerpen van een toolkit ten behoeve van de methodiek ‘House of Resilience’. Deze toolkit zal ontworpen worden door vier studenten van Saxion Enschede. Het onderzoek is opgesplitst in twee onderdelen. In dit onderzoek zal de toolkit voor de volgende drie bouwstenen ontworpen worden: humor, zingeving en dromen & verdriet.
Middels literatuuronderzoek zijn er uit verschillende databanken interventies verkregen. Op basis van deze resultaten is een selectieprocedure gestart. Hierbij is er naar gestreefd dat deze interventies voldoen aan een aantal selectiecriteria. Zo zijn bijvoorbeeld de kernwaarden van Stichting Senang, de doelgroep, ambulante werkwijze en het preventief karakter in acht genomen.
De zoekactie leverde 45.124 potentieel relevante artikelen en interventies op. Na afloop van het selectieproces werden 16 interventies geïncludeerd binnen deze literatuurstudie. Alle interventies voldoen aan de selectiecriteria en zijn daarmee opgenomen in de toolkit. 

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk