De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Vakantie voor iedereen!

De toegankelijkheid van Droomparken Beekbergen voor rolstoelafhankelijken

Vakantie voor iedereen!

De toegankelijkheid van Droomparken Beekbergen voor rolstoelafhankelijken

Samenvatting

Vakantie vieren als je rolstoelafhankelijk bent is nog niet zo eenvoudig. Veel parken zijn hierop nog onvoldoende ingesteld. Sinds kort is de trend ingezet om ook deze doelgroep naar wens en behoefte te bedienen.
Vaak ontbreekt de nodige kennis binnen de vakantieparken. In 2017 moeten volgens de wet alle openbare voorzieningen op deze parken voldoen aan de eisen van het ‘Handboek Toegankelijkheid’.
Dat betekent dat rolstoelgebruikers vrijuit gebruik moeten kunnen maken van voorzieningen als restaurants, zwembaden en recepties. 
In dit rapport is onderzocht of Droomparken, vanwege een lage bezettingsgraad in het laagseizoen, de rolstoelafhankelijken als doelgroep kan aantrekken. Daarvoor is naar meerdere aspecten gekeken; de accommodaties, de infrastructuur, de voorzieningen en het vrijetijdsgedrag. In het geval van Droomparken blijken vooral de accommodaties een knelpunt. Een aantal bungalows vereisen ingrijpende aanpassingen, willen zij voldoen aan de eisen van het ‘Handboek Toegankelijkheid’. De infrastructuur en voorzieningen sluiten in hun huidige vorm beter aan op deze eisen.
 
Uit onderzoek blijkt dat de rolstoelafhankelijke graag vakantie wil vieren tussen de reguliere vakantiegangers. Zij verwachten geen volledig aangepast park, maar er moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met hun specifieke behoeften.
Van belang voor deze doelgroep is de mogelijkheid om de zorg te krijgen die nodig is om de vakantie succesvol te maken. Het park moet hierop, naar behoefte, kunnen inspelen. Niet door zelf de zorg te regelen, maar door op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden en de gast gericht te adviseren en/of doorverwijzen.
Interviews vanuit best practices en onderzoek naar vrijetijdsgedrag wijzen uit dat de doelgroep niet vraagt om speciale activiteiten, maar vooral wil genieten zoals iedereen en vrijuit en spontaan kan deelnemen aan de voor handen zijnde activiteiten. Vakantiezorgaanbieders als Landstede en hetvakantiebureau.nl spelen hierop in. Zij gebruiken als uitgangspunt de expertise van de diverse belangenorganisaties als de Zonnebloem en Mee Nederland.
 
Het imago van een park verbetert als blijkt dat meerdere doelgroepen hun vakantie kunnen vieren op het park. Dit imago wordt vooral vergroot door mond-op-mond reclame. Positieve ervaringen van gasten zijn dus belangrijk.
 
Al deze gegevens samen geven antwoord op de hoofdvraag van Droomparken: ‘wat zijn de wensen en behoeften van de doelgroep rolstoelafhankelijken ten aanzien van een verblijf op een vakantiepark?’Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs
Datum2016-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk