De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beschikken over een auto voor de onderneming

Een onderzoek naar de mogelijkheden waarop een onderneming kan beschikken over een auto met de bijbehorende fiscale gevolgen

Beschikken over een auto voor de onderneming

Een onderzoek naar de mogelijkheden waarop een onderneming kan beschikken over een auto met de bijbehorende fiscale gevolgen

Samenvatting

Wanneer een onderneming over een auto wil beschikken, kan de onderneming in hoofdlijnen kiezen om een auto te kopen, te leasen of gebruik te maken van de in privé aangeschafte auto van de ondernemer of werknemer.
Als de onderneming een auto koopt, kan zij de auto ter beschikking stellen aan de werknemer of ondernemer. Na aanschaf heeft het bedrijf de optie om de auto voor zowel privé- als zakelijke doeleinden ter beschikking te stellen of om de auto enkel voor zakelijke doeleinden ter beschikking te stellen, met een maximum van 500 kilometers per kalenderjaar voor privédoeleinden.
Wanneer de onderneming niet onmiddellijk het vereiste kapitaal heeft om een auto aan te schaffen of wanneer zij op andere wijze haar kapitaal wenst te investeren, kan het voor de onderneming interessant zijn om een auto te leasen. Lease is een overeenkomst waarbij de ene partij het recht krijgt om gebruik te maken van een goed, in ruil voor (veelal) een geldelijke tegenprestatie. Bij operational lease blijft de lessor zowel juridisch als economisch eigenaar van de auto. Bij financial lease gaat het economisch eigendom over op de lessee.
Een onderneming heeft ook de keuze om een werknemer of ondernemer te compenseren voor het gebruik van zijn privéauto. De onderneming mag dan €0,19 per zakelijke kilometer onbelast vergoeden. Het meerdere is belast, maar mag worden meegenomen in de vrije ruimte. Dit kan een auto zijn die in privé is gekocht, gehuurd of geleaset.
Bij lease en koop kan de ondernemer de autokosten in aftrek brengen op de winst. Bij financial lease en koop kan de ondernemer als extra aftrekposten gebruik maken van de KIA en MIA, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Voor de IB wordt een bedrag bij de winst opgeteld wanneer de auto bij lease of koop meer dan 500 privékilometers maakt in een jaar. Deze bijtelling wegens privégebruik geldt tevens voor de werknemer, dan wordt er een bedrag bij het loon opgeteld.
Vaak vraagt een werkgever een vergoeding van de werknemer voor het privégebruik van de auto. Deze eigen bijdrage wordt door de werkgever ingehouden op het nettoloon van de werknemer. De eigen bijdrage is aftrekbaar van de bijtelling, mits met de werknemer is afgesproken dat  een bedrag op het nettoloon wordt ingehouden en de bijdrage enkel bestemd is voor het privégebruik. De bijtelling kan maximaal tot nihil worden verminderd, een negatieve bijtelling op jaarbasis is niet toegestaan.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingFiscaal Recht en Economie
Datum2015-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk