De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Paniekstoornis

Hoe effectief is de paniekbehandeling van dr.Güner?

Paniekstoornis

Hoe effectief is de paniekbehandeling van dr.Güner?

Samenvatting

Inleiding.
Het is aangetoond dat paniekstoornis (een plotselinge aanval van intense angst) met of zonder agorafobie vrij veel voorkomt. Er komt naar voren dat één tot vijf procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan een paniekstoornis. Bij paniekstoornis zijn de belangrijkste bestaande psychologische behandelmethoden exposure in vivo en cognitieve gedragstherapie. Exposure in vivo is aangewezen voor het veranderen van vermijdingsgedrag (agorafobie) en cognitieve gedragstherapie (CGT) is aangewezen voor de behandeling van paniekaanvallen. De steekproeven in effectiviteitonderzoek zijn voornamelijk gedaan bij westerse individuen en er is een gebrek aan onderzoek naar de effectiviteit van CGT voor angststoornissen bij niet-westerse individuen. Op basis van dit onderzoek en de beweringen van dr. Güner, wordt verwacht dat de behandeling van dr. Güner effectief zal opleveren of het verminderen van angstklachten van de niet- westerse patiënten van de Praktijk voor Psychiatrie. De reden hiervoor is dat dr. Güner in zijn behandeling rekening houdt met etnische- en culturele achtergronden.
Methode.
De respondenten van dit onderzoek bestaan uit 25 patiënten waarbij de diagnose paniekstoornis (met of zonder agorafobie) is gesteld. De respondenten bestaan uit 44% mannen en 56% vrouwen. Bij deze patiënten is er een voor- en nameting gedaan door middel van twee vragenlijsten af te nemen, genaamd Body Sensations Questionnaire (BSQ) en Agoraphobic Cognitions Questionnaire (ACQ). De voormeting is gedaan bij patiënten die nog niet zijn behandeld met de behandelmethode van dr. Güner. De nameting is gedaan bij dezelfde patiënten nadat ze zijn behandeld, met een tussentijd van ongeveer twee maanden.
Resultaten.
Uit de resultaten van beide vragenlijsten is gebleken dat de patiënten van de Praktijk voor Psychiatrie voor de behandeling meer angst ervoeren dan na de behandeling. Dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen. Er is ook gekeken of leeftijd van de patiënten invloed heeft op de effectiviteit van de behandeling. Het blijkt uit de resultaten dat zowel de voormeting als de nameting geen significant samenhang laten zien met leeftijd.
Conclusie.
Uit de resultaten van het onderzoek is duidelijk een dalende lijn te zien bij het angstniveau van de patiënten van de Praktijk voor Psychiatrie, nadat zij de behandeling hebben gekregen. De behandeling van dr. Güner heeft volgens de resultaten van beide vragenlijsten een positief effect op de patiënten van de Praktijk voor Psychiatrie. Echter is het niet aan te tonen dat het verminderen van de angst van de patiënten door de behandeling van dr. Güner komt. Andere factoren, zoals aandacht geven aan de patiënten, zou ook een positief effect kunnen hebben op het dalen van het angstniveau. Een longitudinaal onderzoek is genoodzaakt om harde conclusies te kunnen trekken over de behandeling van dr. Güner.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2013-09-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk