De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Informatiebehoeften van Syrische vluchtelingen m.b.t. online diensten

Informatiebehoeften van Syrische vluchtelingen m.b.t. online diensten

Samenvatting

In Syrië is er al ruim vijf jaar oorlog, tussen het leger van de president Assad, de Islamitische Staat (IS) en het verzet. Hierdoor vluchtten er in totaal 4,5 miljoen Syriërs naar buurlanden om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Door het aantal Syrische vluchtelingen, raken de buurlanden overvol, waardoor zij door reizen naar landen in Europa. Zij vluchten op gegronde vrees voor vervolging in hun thuisland en worden ook wel politieke vluchtelingen genoemd. Op het moment dat vluchtelingen vluchten, is het aspect veiligheid voor hen niet meer aanwezig. Vluchtelingen moeten eerst voor hun basisbehoefte (eten, drinken, slaapplek, veilige omgeving) zorgen, om te kunnen overleven. Betrouwbare informatie over een veilige omgeving, is een belangrijk aspect om te kunnen overleven. Syrische vluchtelingen maken gebruik van informatie van familie en vrienden, omdat zij dit als betrouwbaar ervaren. Door het gebruik van online diensten, zoals: apps (Whatsapp, Facebook), sociale media en webapplicaties, wordt dit voor hen mogelijk gemaakt en kunnen zij contact leggen met familie en vrienden. Vluchtelingen maken gebruik van online diensten, door het gebruik van een smartphone/ tablet. Dit maakt een smartphone/ tablet één van de belangrijkste levensbehoefte van vluchtelingen.
Dit onderzoek is gestart om Syrische vluchtelingen te bereiken en hen te ondersteunen met bruikbare informatie over Nederland (asielprocedure, cultuur, landkaart, gezondheidszorg). Er is d.m.v. interviews  onderzocht wat de informatiebehoeften van Syrische vluchtelingen zijn en van welke online diensten zij gebruik maken. Hulpverleningsorganisaties, zoals: Vluchtelingen werk Nederland, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het Rode Kruis en het Leger des Heils, kunnen inspelen op de resultaten van het onderzoek en Syrische vluchtelingen de informatie bieden, waaraan zij behoefte hebben.
De resultaten in dit onderzoek laten ten eerste zien dat Syrische vluchtelingen veelal behoefte hebben aan informatie over de start van hun asielprocedure en de start van hun leven in Nederland. De resultaten laten ten tweede zien dat de informatiebehoeften afhankelijk zijn van leeftijd. Tot slot is het leren van de Nederlandse taal een belangrijke informatiebehoefte onder Syrische vluchtelingen. Zij gebruiken online diensten om contact te houden met vrienden en familie en om de Nederlandse taal te leren. Face-to-face informatie wordt echter het meest vertrouwd en online diensten worden minder vertrouwd. Er wordt dan ook het meest gebruik gemaakt van informatie verkregen van bekenden, Nederlandse burgers en/of het COA. Online diensten kunnen de informatiebehoeften van vluchtelingen niet goed versterken en geen grote bijdrage leveren aan deze behoeften. De vluchtelingen in dit onderzoek vertrouwen de online-informatie minder dan van het COA of Nederlandse mensen. In Syrië wordt, volgens de vluchtelingen van dit onderzoek, bovendien weinig gebruik gemaakt van online diensten. Hierdoor zijn de online diensten minder bekend onder Syrische vluchtelingen en worden minder snel vertrouwd.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2016-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk