De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het kopen van ecologische en streekproducten: Het gat tussen intentie en gedrag

Discrepantieonderzoek aan de hand van de Theorie van Gepland Gedrag (Ajzen, 1991).

Het kopen van ecologische en streekproducten: Het gat tussen intentie en gedrag

Discrepantieonderzoek aan de hand van de Theorie van Gepland Gedrag (Ajzen, 1991).

Samenvatting

Ondanks dat de meerderheid van de consumenten (52%) positief is ten opzichte van de intentie tot het kopen van ecologische en streekproducten, blijkt de daadwerkelijke uitvoering hiervan achtergesteld (Robinson & Smith, 2002). Het huidige onderzoek zal deze veronderstelde discrepantie tussen intentie en gedrag onderzoeken.
Het onderzoek maakt gebruik van de Theorie van Gepland Gedrag (Ajzen, 1991). De invloed van attitude, subjectieve norm, waargenomen gedragscontrole, zelfidentiteit en morele norm op de intentie tot het kopen van ecologische en streekproducten is geanalyseerd. Alsmede de invloed van de barrières gemak, gewoonte, prijs-kwaliteitsverhouding en verkrijgbaarheid op het verband tussen intentie en gedrag. De factoren zijn gemeten aan de hand van een enquêteonderzoek waar 133 respondenten aan mee hebben gedaan.
Het blijkt dat attitude, subjectieve norm, waargenomen gedragscontrole, zelfidentiteit en morele norm allen een positieve invloed hebben op de intentie tot het kopen van ecologische en steekproducten, waarbij attitude en morele norm het sterkste verband tonen. Iemand die positief staat ten opzichte van ecologische en streekproducten en het idee heeft dat het kopen ervan bijdraagt aan de samenleving zal dus eerder geneigd zijn tot het kopen van de producten.
De mening wat betreft de prijs-kwaliteitsverhouding van ecologische en streekproducten lijkt te verschillen tussen de mensen die de producten wel kopen, en mensen die dit niet doen. Het blijkt ook dat mensen die de producten wel kopen er meer moeite voor willen doen dan mensen die ze niet kopen. Wat betreft de verkrijgbaarheid verschillen de mensen die de producten wel en niet kopen ook van mening.
Ondanks dit verschil, blijkt geen van de barrières een dermate sterke invloed te hebben op het verband tussen intentie en gedrag om ervoor te zorgen dat mensen die de producten kopen, het niet zullen doen.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2015-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk