De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Genekt door de whiplash

Genekt door de whiplash

Samenvatting

Samenvatting
Hoogbergen Advocaten is werkzaam in de letselschade en loopt vaak tegen de whiplashproblematiek aan. Het doel van dit verslag is een advies te geven hoe voor een slachtoffer met medisch niet objectiveerbare klachten (waaronder whiplashachtige klachten) een adequate schadevergoeding te krijgen is.
Wanneer een cliënt een ongeval heeft gehad waar hij whiplashachtige klachten aan over heeft gehouden zal hiervoor veelal een vergoeding gewenst zijn. Het probleem hierbij is dat de whiplashachtige klachten moeilijk aan te tonen zijn. De whiplash valt onder medisch niet objectiveerbare klachten. Dit zijn klachten die worden ervaren door de patiënten, maar waarvoor geen medische verklaringen gevonden kan worden. Dat maakt het ook dat het moeilijk te bewijzen is, omdat er op foto’s geen afwijkingen te zien zijn. Daarnaast zijn er ook nog pre existente klachten en kunnen cliënten een predispositie hebben. Pre existente klachten zijn klachten die voor het ongeluk ook al aanwezig waren. Dit houdt in dat zonder het ongeval de klachten ook al aanwezig waren. Een predispositie is een aanleg voor een lichamelijke of psychische aandoening die (nog) niet tot uiting is gekomen. Door een ongeval zou het mogelijk kunnen zijn dat deze predispositie tot uiting komt.
Vaak worden neurologen ingeschakeld om te bepalen wat het functieverlies van de cliënt is, maar hierin schuilt het probleem. Neurologen zijn niet in staat om op foto’s aan te tonen dat er sprake is van een functieverlies en geven daardoor vaak een functieverlies van 0%. Daarom moet er een middel worden gevonden om toch voor de cliënt een manier te vinden om een adequate schadevergoeding te krijgen.
De probleemstelling die daaruit voortvloeit luidt als volgt:
Wat is de beste aanpak om voor een whiplashpatiënt een adequate vergoeding krijgen?
Om voor deze probleemstelling een passende oplossing te zoeken wordt er ten eerste uitleg gegeven over de relevante wet- en regelgeving en worden belangrijke begrippen nader toegelicht waarna er wordt ingegaan op het daadwerkelijke onderzoek. Dit onderzoek is onder andere verricht door jurisprudentie- en literatuur onderzoek. Door middel van uitspraken kan worden gekeken wat van belang wordt geacht ten opzichte van de deskundige en de informatie die van een cliënt wordt verlangd bekend te maken.
Wanneer een deskundige ingeschakeld wordt, zal hij zijn onderzoek doen op grond van een vragenlijst. Er zijn twee vragenlijsten die voornamelijk gebruikt worden. Dit zijn de IWMD-vraagstelling en de NVN-richtlijnen.
Om de kans zo groot mogelijk te maken voor een whiplashpatiënt een adequate vergoeding te krijgen is het van belang aan te tonen dat de klachten van de patiënt aanwezig, reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven zijn. Dit doe je door een goed dossier aan te leggen en goede vragen te stellen aan de desbetreffende deskundigen. Op deze manier zal de kans zo groot mogelijk zijn voor een whiplashpatiënt zijn geleden schade vergoed te krijgen.

Toon meer
OrganisatieSaxion
AfdelingAcademie Bestuur & Recht
PartnersHoogbergen Advocaten
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk