De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Betrokken burgers in Gaanderen

'Voor het dorp, met het dorp. Over burgerbetrokkenheid'

Betrokken burgers in Gaanderen

'Voor het dorp, met het dorp. Over burgerbetrokkenheid'

Samenvatting

Voor u ligt de scriptie ‘Voor het dorp, met het dorp. Over burgerbetrokkenheid in Gaanderen’. De scriptie is geschreven door Sjardé Ninouk Bolhaar, ten behoeve van het afstudeeronderzoek binnen het dorp Gaanderen en is een onderdeel van het overkoepelende onderzoek: ‘Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie’, verricht binnen het Lectoraat Governance.
Het specifieke onderdeel waar het onderzoek zich op heeft gericht, betreft burgerbetrokkenheid bij de Dorpsraad. In Gaanderen bevindt zich een Dorpsraad, het is een stichting die zich inzet voor het behouden en verbeteren van de leefbaarheid in Gaanderen. De leden van de Dorpsraad pakken projecten op, hebben hierover contact met de gemeente en voeren het, als de gemeente dit toelaat, ook zelf uit. Men loopt echter tegen verschillende obstakels aan bij de uitvoering van plannen en ideeën voor Gaanderen. De Dorpsraad gaf aan dat er meer betrokken burgers nodig zijn. Centrale vraagstelling in het onderzoek is dan ook: hoe kan de burgerbetrokkenheid bij de Dorpsraad Gaanderen worden verbeterd en vergroot?
Uit het onderzoek blijkt dat nog veel burgers de Dorpsraad niet écht kennen. Op het gebied van bekendheid en betrokkenen werven valt nog veel te halen voor de Dorpsraad. De Dorpsraad zal moeten investeren in een toekomstbestendige organisatie.  Vergroot het ‘levend vermogen’, kijk onder andere wat je nu al voor een vaardigheden en talenten in huis hebt, maak daar gebruik van en bouw daar vooral op verder. Praat met mensen, nodig ze uit, maak ze enthousiast. En geef ze vooral niet het gevoel dat het zo druk is als je werkzaamheden verricht voor de Dorpsraad, want dat is het gevoel dat mensen erbij hebben.
In dit onderzoeksrapport worden er aanbevelingen gedaan aan de hand van het CLEAR-model, ontworpen door Lowndes & Pratchett (2006).

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingSociaal-Juridische Dienstverlening
Datum2013-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk