De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Integratie van duurzaamheidsadvies in het aankoopproces van bestaande grondgebonden woningen

Integratie van duurzaamheidsadvies in het aankoopproces van bestaande grondgebonden woningen

Samenvatting

Dit afstudeeronderzoek is uitgevoerd in opdracht van Snelder Zijlstra Makelaars in Enschede. In het specifiek voor de afdeling wonen. Snelder Zijlstra Makelaars wil door het aanbieden van duurzaamheidsadvies potentiële kopers vollediger informeren tijdens het aankoopproces van een bestaande grondgebonden woning. De probleemstelling van het onderzoek luidt: “hoe kunnen potentiële kopers door middel van een stappenplan voorzien worden van duurzaamheidsadvies tijdens het aankoopproces van bestaande grondgebonden woningen?” Het afstudeeronderzoek is opgebouwd uit een probleemstelling en 4 deelvragen. De eerste 3 deelvragen vormen het theoretisch kader van het onderzoek. Deelvraag 4 toetst de bruikbaarheid van het stappenplan in de praktijk.
Allereerst zijn de begrippen bestaande grondgebonden woning en aankoopmakelaar afgebakend. In dit onderzoek wordt onder het begrip bestaande grondgebonden woning verstaan een tussenwoning, twee-onder-één-kapwoning en een vrijstaande woning. Vervolgens is het aankoopproces van een bestaande grondgebonden woning met een aankoopmakelaar in kaart gebracht. Het aankoopproces bestaat uit 8 stappen. De stappen zijn, kennismaking, selecteren van geschikte woningen, begeleiden van bezichtigingen, extra onderzoek, onderhandelen, ondertekenen koopovereenkomst, financiering en transport bij de notaris.
Nadat het aankoopproces in kaart is gebracht zijn de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen onderzocht. Eerst is het begrip duurzaamheid voor bestaande woningen afgebakend. Vervolgens zijn verschillende duurzaamheidsinstrumenten omschreven. Voor bestaande woningen is het energielabel het meest bruikbaar geacht. Aan de hand van selectiecriteria gesteld door het energielabel zijn duurzaamheidsmaatregelen in kaart gebracht om bestaande woningen te verduurzamen. De duurzaamheidsmaatregelen zijn gesplitst in energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. De energiebesparende maatregelen zijn, vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, glasisolatie en verduurzaming van de ventilatie. Energieopwekkende maatregelen zijn het verduurzamen van de verwarmingsinstallatie, het plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van een zonneboiler.
Op basis van het aankoopproces van bestaande grondgebonden woningen en de duurzaamheidsmaatregelen is het stappenplan gevormd. Het stappenplan is een theoretisch model waarin 5 stappen worden genomen om duurzaamheidsadvies aan potentiële kopers uit te brengen en de woning te verduurzamen. Uit de 5 stappen zijn 3 producten voorgekomen te noemen de Quick Scan, de Duurzaamheidschecklist en het rekenmodel Extra Onderzoek. De 3 producten zijn in figuur 1 weergegeven.
Het stappenplan is getest door het afnemen van half gestructureerde interviews met duurzaamheidsprofessionals en aankoopmakelaars. In totaal zijn 5 duurzaamheidsprofessionals en 5 aankoopmakelaars geïnterviewd en is het stappenplan passend gemaakt voor de praktijk. Na analyse van de afgenomen interviews is 1 stap in het stappenplan verplaatst.
Het in de praktijk geteste stappenplan geïntegreerd in het aankoopproces stelt de aankoopmakelaars van Snelder Zijlstra Makelaars in staat potentiële kopers te voorzien van duurzaamheidsadvies. Doordat het stappenplan is getest in de praktijk is de bruikbaarheid van het stappenplan voor Snelder Zijlstra Makelaars verhoogd. Het stappenplan is niet volledig getest in de praktijk. In de tijdsplanning van 20 weken is geen isolatiemedewerker en glaszetter bereidt gevonden het stappenplan door middel van een interview te testen. Interviews met isolatiemedewerkers en glaszetters dragen bij aan het verhogen van de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingVastgoed en Makelaardij
Datum2019-02-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk