De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Preventieve bevoegdheden burgemeester tegen supporters van buitenlandse voetbalclubs

Preventieve bevoegdheden burgemeester tegen supporters van buitenlandse voetbalclubs

Samenvatting

Om met de woorden van onze minister van Veiligheid en Justitie, de heer Ivo Opstelten, te beginnen: “Voetbal is een fantastische sport. Velen genieten ervan. Degenen die trachten dat te verstoren moeten worden aangepakt. Meteen het hele seizoen, het hele jaar, komen ze er niet meer in[1].”
 Het zijn niet alleen de supporters van Nederlandse voetbalclubs die voor ongeregeldheden zorgen. Ook de supporters van buitenlandse voetbalclubs zorgen voor openbare orde verstoringen.
 Directe aanleiding voor dit onderzoek was de voetbalwedstrijd die plaatsgevonden heeft tussen FC Twente en Hannover ’96 op 20 september 2012. De Duitse politiefunctionarissen kenden ongeveer 150 Hannover’96 supporters die bij hen als hooligan bekend stonden. Dit kwam de burgemeester van de gemeente Enschede ter ore. Hierop wilde hij weten wat zijn bevoegdheden als burgemeester zijn om deze hooligans uit zijn stad te weren. Hij heeft de plv. politiechef van Enschede gevraagd of deze hem in bezit kon stellen van de namen van die supporters van die buitenlandse club. Vervolgens wilde hij van deze politiechef weten wat hij kon doen om hen uit Enschede te weren?
Op grond van bovenstaande is de volgende centrale vraag geformuleerd: Welke preventieve bevoegdheden heeft de burgemeester van gemeente Enschede, dan wel dient hij deze te hebben, op grond van (inter)nationaal recht om verstoring van de openbare orde door supporters van de bezoekende club te voorkomen of te beëindigen bij Europese wedstrijden van FC Twente en hoe moet hij deze bevoegdheden in de concrete situatie aanwenden om ongeregeldheden te voorkomen?


[1]RTL nieuws dinsdag 15 maart 2013


Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHBO - Rechten
Datum2013-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk