De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Intramuraal vs extramuraal

De verschuiving van hulpverlening binnen de verslavingszorg

Intramuraal vs extramuraal

De verschuiving van hulpverlening binnen de verslavingszorg

Samenvatting

Tactus ondersteunt mensen op een zo goed mogelijke manier in hun gevecht tegen de verslaving. Sinds een aantal jaren is er een verschuiving zichtbaar binnen de hulpverlening. Het casemanagementteam van locatie Ripperdastraat richt zich voornamelijk op de zorg van chronisch verslaafden. Eerder gebeurde dit altijd op locatie, maar nu zijn de casemanagers de cliënten actief gaan bezoeken. Heeft deze verschuiving binnen de hulpverlening het gewenste resultaat? Dit is de aanleiding voor het onderzoek. 
Het doel is inzicht te krijgen in de belevenis van de cliënten met betrekking tot de verschuiving van intramurale zorg naar extramurale zorg. Hoe beleven cliënten, binnen de afdeling casemanagement Tactus locatie Ripperdastraat, de verschuiving van hulpverlening op locatie naar ambulate hulpverlening? Dit is de vraag die centraal staat in het onderzoek. Om een antwoord te vinden op deze vraag heeft er een inventarisatieonderzoek plaatsgevonden. Door middel van enquêtes is de data verzameld. Daarnaast is er onderzoek gedaan met behulp van literatuur. 
De conclusie die uit dit onderzoek is gekomen is dat de cliënten de verschuiving naar ambulante hulpverlening als prettig ervaren. Vooral het veilige gevoel en het verminderen van prikkels van buitenaf worden als positief ervaren. Daarnaast worden de casemanagers als professioneel en betrouwbaar ervaren door de cliënten. Naast de positieve uitkomsten zijn er ook een aantal dingen waar cliënten tegenaan lopen door de verschuiving. Een daarvan is dat sommige cliënten zich dusdanig voor hun thuissituatie schamen dat ze het daardoor lastig vinden om een casemanager binnen te laten. 

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingMaatschappelijk Werk en Dienstverlening
Datum2019-02-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk