De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar de haalbaarheid van een indoor atletiekaccommodatie in Enschede

Gericht op de voorwaarden van stakeholders hieraan.

Onderzoek naar de haalbaarheid van een indoor atletiekaccommodatie in Enschede

Gericht op de voorwaarden van stakeholders hieraan.

Samenvatting

Een oude fabriekshal van het inmiddels failliete Polaroid wordt de plek voor een gezonde levensstijl, waar sporters samenkomen. Doormiddel van verschillende sportvoorzieningen kan iedereen kennismaken met sport. Het middenstuk van deze fabriekshal wordt momenteel niet verhuurd, omdat deze fungeert als looppad. De enige mogelijkheid om dit middenstuk toch te verhuren in combinatie met het looppad, is het aanleggen van een indoor atletiekaccommodatie. In dit onderzoek is getracht de voorwaarden van de stakeholders, ten aanzien van het gebruik van een indoor atletiekaccommodatie in kaart te brengen. Aan de hand van deze voorwaarden is onderzocht of de exploitatie van deze indoor atletiekaccommodatie haalbaar is.
Op basis van de volgende centrale onderzoeksvraag zijn de voorwaarden in kaart gebracht: “Aan welke voorwaarden moet de indoor atletiekaccommodatie in de Performance Factory te Enschede volgens de stakeholders voldoen?”
Deze voorwaarden zijn middels gestructureerde vragenlijsten en semigestructureerde interviews met de stakeholders vergaard. Uit het onderzoek is gebleken dat een indoor atletiekaccommodatie in de Performance Factory te Enschede volgens de stakeholders in ieder geval:
      Een minimale wedstrijdbaan moet zijn waarop goed getraind kan worden;
      Innovatief, speels en uitdagend moet zijn en met de nieuwste trends mee moet gaan;
      Breed moet worden gedragen door verenigingen, organisaties en bedrijven;
      Moet beschikken over een elektronische tijdwaarneming en een goede verlichting;
      Multifunctioneel moet worden gebruikt voor verschillende maatschappelijke doeleinden; en
      Moet worden geëxploiteerd door een vaste exploitant die zorgt voor de marketing, een goede planning, de daarbij horende facturatie, controleert op het gebruik en zorgt voor het onderhoud van de indoor atletiekaccommodatie.  
Met inachtneming van bovengenoemde voorwaarden moet de exploitant rekenen op een benodigde investering van om en nabij de €65.000,-. Wanneer wordt uitgegaan van deze investering, zal daar jaarlijks minimaal €22.980,- aan inkomsten tegenover moeten staan om de kosten te kunnen dekken.
Uit gesprekken en interviews met de stakeholders is gebleken dat dit bedrag aan inkomsten niet gegarandeerd kan worden. Jaarlijks kan de exploitant rekenen op minimaal €22.000,- aan inkomsten op basis van verhuurde uren. Uit een benchmarkonderzoek bij andere indoor atletiekaccommodaties is gebleken dat dit bedrag in de loop der jaren kan en zal gaan stijgen. Een jaarlijkse bezetting van 15% is op termijn realistisch en haalbaar. Een bezetting van 15% bezetting komt neer op ongeveer 800 verhuurde uren. Deze uren zorgen voor minimaal €26.000,- à €30.000,- per jaar aan inkomsten, afhankelijk van het gekozen tarief voor de huur van de accommodatie. Middels goede marketing en acquisitie, wat in andere steden niet gebeurt, zijn in Enschede mogelijkheden aanwezig om dit bedrag aan inkomsten te realiseren. Het kost echter tijd, voordat deze resultaten zichtbaar worden.
Voordat Woningcorporatie Domijn echter gaat investeren in een indoor atletiekaccommodatie in de Performance Factory te Enschede, wil Domijn zekerheid hebben van het daadwerkelijk gebruik van de atletiekbaan. Investeren zonder deze zekerheid maakt het risico naar eigen zeggen te groot. Uit de gesprekken en interviews is gebleken dat het krijgen van deze zekerheid op voorhand erg lastig gaat worden. Gebleken is dat de intentie daadwerkelijk aanwezig is. Maar een onderzoek als deze biedt geen garanties. Een kritische blik omtrent de intenties van de stakeholders is noodzakelijk voor het daadwerkelijk verzilveren van de mogelijkheden.   

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingBedrijfseconomie
Datum2015-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk