De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Monitoren gasdistributienet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Monitoren gasdistributienet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De afstudeeropdracht was het bedenken en uitwerken van een systeem om het gasdistributienet real-time te monitoren. Om te kunnen komen tot een product zijn eerst de requirements van het systeem opgesteld. Deze zijn opgesteld aan de hand van gesprekken welke gevoerd zijn met belanghebbende partijen.

Vervolgens is gezocht naar de beste optie om de data van uit het veld naar een SCADA systeem
te krijgen. Omdat DELTA Infra B.V. al de beschikking heeft over een 800xA SCADA systeem van ABB, is dit systeem als uitgangspunt gebruikt. Er is gezocht naar zogenaamd remote IO. Aan de hand van de requirements is een marktscan gedaan. Er is contact opgenomen met verschillende partijen om hun producten te tonen. De vier meest interessantste opties zijn verder uitgewerkt en naast elkaar gezet. Er is onder andere gekeken naar de prijs, de optie en de uitbreidingsmogelijkheden. Daar is met plussen en minnen de meest interessante optie uitgekomen. Deze optie is gepresenteerd aan de klant. Er is toen gekozen voor een remote IO device van MOXA, de MOXA W5340-HSDPA. Dit device biedt onder andere de mogelijkheid voor VPN, zodat er veilig een verbinding kan worden opgezet.

Daarna is het ontwerpproces en de inrichting van het IT-landschap van start gegaan. De totale keten van sensor naar SCADA moest bedacht en gerealiseerd worden. Uiteindelijk is de totale keten ook ingericht. Er is een totaal werkend systeem opgeleverd.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
Datum2013-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk