De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

BIM/Speedmodeling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

BIM/Speedmodeling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling (VDV) wordt er al een aantal jaren gebruik gemaakt van BIM, een nieuwe methode van werken die reeds voor een aantal projecten is toegepast. Voorheen is vooral BIM toegepast op projecten uit eigen ontwikkeling en enkele projecten uit een aanbesteding.
Omdat VDV erg vooruitstrevend is in deze nieuwe werkmethodiek is op dit moment de bedoeling geweest om te kijken of BIM op een andere wijze kan worden toegepast. Namelijk om in een zeer korte tijd modellen te creëren welke voor de aannemer relevant zijn. Vandaar dat onderzoek is gedaan naar de nieuwe term speedmodeling, welke een nieuwe en andere vorm van BIM is.
Speedmodeling zou een uitkomst kunnen bieden om een bepaald proces bij VDV te optimaliseren waar op dit moment nog geen BIM wordt toegepast. De probleemstelling (hoofdvraag) luidt als volgt:
‘’Hoe gaat speedmodeling in zijn werk en wat kan het als meerwaarde bieden aan een huidig werkproces bij Van de Ven Bouw en Ontwikkeling?’’
Allereerst is een literatuuronderzoek gestart om hierna te kunnen testen hoe speedmodeling in de praktijk in zijn werk zal gaan. De onderzochte literatuur biedt tevens achtergrondinformatie aan over BIM welke voor de afstudeerder van belang is.
Om modellen te communiceren naar in- en externe partijen, meerdere modellen met elkaar te controleren en om informatie uit het model te krijgen is het van belang dat de software die gebruikt wordt de bestandsformat IFC ondersteund (Industry Foundation Classes). IFC is een bestandsformat die wordt gecreëerd wanneer vanuit een bepaalde software een export wordt gemaakt. In dit bestand wordt geometrie en informatie geëxporteerd welke in checking-software kan worden geïmporteerd. Op deze manier kunnen aan bovenstaande belangen worden voldaan.
De software waar voor gekozen is, is SketchUp Pro 2015. Vanwege zijn eenvoud en het snel kunnen creëren van objecten lijkt dit de meest geschikte software voor speedmodeling.
Na een afweging tussen 4 mogelijke toepassingen van speedmodeling binnen VDV is degene uitgekozen die het meest relevant lijkt, het ‘’speedmodelen’’ van een bouwplaatsinrichting met aanvullende modellen voor bijvoorbeeld ondersteuningen en beveiliging.
Uit de testcase is gebleken dat SketchUp Pro 2015 voldoet aan de verwachtingen die voor speedmodeling worden gesteld. Het is hiermee mogelijk om snel een model te creëren en informatie aan objecten te koppelen.
De keuze voor het modeleren van een bouwplaatsinrichting, met aanvullende modellen zoals vloerondersteuningen en randbeveiliging, is vooral handig voor het personeel op de bouwplaats. Dit blijkt uit een presentatie en discussies met personeelsleden. Ook wordt de meerwaarde van het model door personeel op het kantoor gezien. Het biedt namelijk meer inzicht waardoor je sneller keuzes kan maken als wanneer iets in 2D wordt getekend.
Het advies, samen met het stappenplan en de materieelbibliotheek, kan voor aanstaande projecten waar al gebruik wordt gemaakt van BIM worden toegepast. Met speedmodeling zou dan de bouwplaatsinrichting snel en eenvoudig gemodelleerd kunnen worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBouwtechnische Bedrijfskunde-Tilburg
AfdelingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2016-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk