De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zolang ik leef, zou ik willen dat ...

Praktijkgericht onderzoek naar de wensen van terminale longpatiënten ten aanzien van complementaire zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zolang ik leef, zou ik willen dat ...

Praktijkgericht onderzoek naar de wensen van terminale longpatiënten ten aanzien van complementaire zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wereldwijd, maar ook in Nederland gebeurt er veel op het gebied van complementaire zorg.
Er is sprake van een groeiende interesse in complementaire zorg én steeds meer Nederlandse gezondheidszorginstellingen bieden deze ‘’aanvullende zorg’’ als onderdeel van de standaardzorg aan.
Om inzicht te krijgen in de mate waarin complementaire zorg evidence based is, wordt er internationaal onderzoek verricht naar de verschillende complementaire interventies, zoals het gebruik van etherische oliën, massage, muziektherapie en ontspanningsoefeningen.
Uit onderzoek blijkt dat deze vormen van complementaire zorg naast ontspanning en het verhogen van het welbevinden, positief effect kunnen hebben op de angst- en pijnreductie, stressvermindering en mate van onrust.
Wanneer patiënten zich in de ‘’terminale fase’’, oftewel de ‘’laatste levensfase’’ bevinden, nemen zowel lichamelijke als psychische problemen toe.
Ook op de longafdeling van het ziekenhuis, waar dit onderzoek wordt verricht, worden longpatiënten opgenomen die zich in de ‘’laatste levensfase’’ bevinden. Door middel van dit praktijkgericht onderzoek is nagegaan wat de wensen van terminale longpatiënten, ten aanzien van complementaire zorg, zijn.
De onderzoeksvraag luidde als volgt: ‘’Wat zijn de wensen van terminale patiënten op de longafdeling, ten aanzien van complementaire zorg?’’
Middels het afnemen van semi-gestructureerde diepte-interviews zijn de wensen van zes terminale longpatiënten, omtrent het ontvangen van complementaire interventies, in kaart gebracht.
Uit de diepte-interviews is onder andere naar voren gekomen dat de wensen van terminale longpatiënten, ten aanzien van complementaire zorg, uiteenlopen. Sommige informanten bleken namelijk, tijdens de opname, behoeften te hebben aan het luisteren naar muziek. Echter, hadden andere informanten, naar eigen zeggen, juist meer behoefte aan het gebruik van geuren óf het ontvangen van ‘’relatief kleine’’ massages.
Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat geen enkele informant eerder van complementaire zorg, oftewel aanvullende zorg, had gehoord. Dit is opmerkelijk, omdat enkele informanten, voorafgaand aan de deelname van het onderzoek, al enige ervaring hadden met het ontvangen van complementaire interventies.
Hoewel het ontvangen van complementaire interventies geen genezing bewerkstelligd, kunnen momenten waarop terminale longpatiënten zich beter voelen, even kunnen genieten én niet bezig zijn met ‘’de ziekte’’, erg waardevol zijn.
Het is belangrijk dat verpleegkundigen kennis hebben van complementaire zorg en deze kennis, middels het lezen én beoordelen van evidence en scholingen, op peil houden. Daarnaast is vervolgonderzoek nodig om na te gaan of terminale longpatiënten behoeften hebben aan meer of andere vormen van complementaire interventies. Ten slotte zal de overheid financiële ondersteuning moeten bieden om kennis ten behoeve van complementaire zorg te blijven ontwikkelen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingVerpleegkunde (HBO-V)
AfdelingAGZ Academie voor Gezondheidszorg
Partnerslongafdeling ziekenhuis X
Datum2016-06-03
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk