De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Thermo Scientific, Gallery

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Thermo Scientific, Gallery

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Döhler Holland B.V. te Oosterhout telt in totaal 280 medewerkers en distribueert jaarlijks 160.000 ton gereed product over de hele wereld. Er worden sapconcentraten en purees ontvangen en hier worden waarde (bijv. suikers, zuren, vitamines, smaakstoffen en kleurstoffen) aan toe gevoegd door blending of standaardisatie. Döhler Holland B.V. levert halffabricaten en de klanten vullen af. Het analytisch laboratorium controleert de binnenkomende grondstoffen en de halffabricaten die de fabriek produceert. Er worden o.a. enzymatische analyses uitgevoerd zoals het bepalen van D-fructose, D-glucose, sucrose, citroenzuur, D-isocitroenzuur, L-appelzuur en L-melkzuur. Deze analyses kosten handmatig erg veel tijd. Kunnen de analyses geautomatiseerd worden op de Gallery zodat de analyses minder tijd kosten en nauwkeuriger worden?

Het doel van dit project is om de bestaande handmatige enzymatische analyses naar geautomatiseerde analyses op de Gallery over te zetten. De geautomatiseerde Gallery is een onafhankelijke, flexibele, fotometrische random-acces-analyse systeem. Er kunnen verschillende analyses gelijktijdig worden uitgevoerd op een monster. Er moet een validatie worden uitgevoerd van de analyses op de Gallery voor de verschillende binnenkomende grondstoffen. Er wordt gecontroleerd of de methode betrouwbaar is door de lineariteit, herhaalbaarheid, reproduceerbaarheid en recovery van de analyses te bepalen. Ook wordt er een methodeoptimalisatie uitgevoerd. Niet alle grondstoffen zijn helder en kleurloos daarom worden de niet heldere grondstoffen helder gemaakt met de Carrez methode en de gekleurde grondstoffen worden ontkleurd met actieve kool.

Uit de resultaten blijkt dat bij de analyses voor het bepalen van de concentratie aan suikers (D-fructose, D-glucose en sucrose) de grondstoffen niet ontkleurd hoeven te worden. Dit komt omdat de Gallery de grondstoffen zo vaak verdund dat de oplossingen kleurloos zijn tijdens de spectrofometrische meting. Bij de analyses voor het bepalen van de concentratie citroenzuur, D-isocitroenzuur en L-appelzuur hoeven de gele/groene grondstoffen niet ontkleurd te worden omdat deze kleur niet stoort bij de spectrofotometrische meting. De rode grondstoffen moeten wel ontkleurd worden bij de analyses voor het bepalen van de concentratie citroenzuur, D-isocitroenzuur en L-appelzuur. Wanneer er bij een rode oplossing loog (wordt gebruikt tijdens de analyses) wordt toegevoegd verandert de rode kleur naar een zwarte kleur. De kleur zwart absorbeert alle kleuren licht dus deze kleur stoort op de spectrofotometrische bepaling. De niet heldere grondstoffen moeten helder worden gemaakt met de Carrez methode. Wanneer de Carrez methode wordt uitgevoerd zijn de oplossingen helder. Bij een spectrofotometrische bepaling moeten de oplossingen helder zijn. Wanneer de oplossing niet helder is, zitten er zwevende deeltjes in de oplossing en deze deeltjes absorberen ook licht en weerkaatsen het licht in alle kanten. Wanneer deze voorbewerkingen worden uitgevoerd op de grondstoffen voldoen de analyses voor het bepalen van de concentratie D-Fructose, D-Glucose, Sucrose, Citroenzuur, D-isocitroenzuur en L-appelzuur aan de gestelde eisen van Döhler Holland B.V. en zijn dus gevalideerd voor de Gallery. De analyse voor het bepalen van de concentratie L-melkzuur is nog niet gevalideerd.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingChemie-Breda
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersDöhler Holland B.V.
Datum2014-01-02
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 25 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk