De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Smart-assistant

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Smart-assistant

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Robotica doet steeds meer zijn intrede in de samenleving. Vandaar dat de Hogeschool van de kunsten uit Utrecht een wedstrijd heeft uitgeroepen om een student assistent te ontwikkelen. Avans hogeschool heeft besloten hier aan mee te doen. In een minor project is een begin gemaakt met het ontwerp van de robot en de realisatie er van. Dit ontwerp is de basis geweest van deze afstudeeropdracht, het hoofddoel van de opdracht is om een robuuste en veilige robot te maken die wedstrijd klaar is. Als extra doel heeft Avans zelf de bestemming gegeven aan de robot om hem toe te spitsen op studenten met een beperking in het autistisch spectrum.
In het project zijn diverse disciplines betrokken. Mechatronica studenten zorgen ervoor dat alle mechanica en elektronica in orde is. Technische informatica studenten zorgen ervoor dat alle software in orde is en de kunst en vormgeving studenten zorgen voor het uiterlijk van de robot.
De robot die aan het begin van het project werd overhandigd bevat een aantal functionaliteiten, deze functionaliteiten zijn echter nog niet voldoende en dit moet dus uitgebreid worden. Mechanisch gezien is de robot ook nog niet in orde. De belangrijkste knelpunten zijn dat de robot topzwaar is, waardoor hij de neiging heeft om te kantelen tijdens het remmen. Een ander knelpunt is dat de beamer zichzelf niet scherp kan stellen en wanneer de robot helemaal geassembleerd is kan dit ook niet meer handmatig gebeuren. Er moet dus een mechanisme worden ontwikkeld dat de beamer kan scherp stellen. Een aantal kleinere knelpunt gaat ook opgelost worden.
Om het kantelen te voorkomen is een nieuw frame ontwikkelt met een met een andere configuratie van de componenten. Hierdoor is het zwaartepunt gunstiger te komen liggen en is de neiging om te kantelen vermindert. Om de beamer scherp te kunnen stellen is een stangenmechanisme ontwikkelt, wat wordt bewogen door een sevo motor. Door een afstandssensor berekening wordt de beamer automatisch scherp gesteld.
Er zijn ook nog een aantal andere wijzigingen gedaan, zodat het functioneren van de robot verbeterd wordt. Ook het uiterlijk van de robot is onerhanden genomen zodat de robot er vriendelijk en humanoid uitziet.
Aan het einde van het project kan geconcludeerd worden dat het doel bereikt is. De robot is stabieler geworden en alle functies kunnen vervuld worden. Ook is er voldoende rekening gehouden met het feit dat de robot bedoeld is voor studenten met een beperking in het autistisch spectrum.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk