De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het detecteren van bijzonder resistente micro organismen met chromogene agar platen en met behulp van de Eswab

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het detecteren van bijzonder resistente micro organismen met chromogene agar platen en met behulp van de Eswab

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De gezondheidszorg heeft in toenemende mate te maken met resistente micro-organismen. Hierdoor is het van belang dat BRMO’s tijdig gedetecteerd worden. Momenteel is er nog geen standaard protocol voor de screening van BRMO’s op de afdeling Medische Microbiologie van het SJG Weert. Voor de screening op BRMO’s in de toekomst wilt men gebruik gaan maken van chromogene agar platen voor de detectie van ESBL, VRE, CRE en gentamycine resistente micro organismen. Samen met deze platen is het de bedoeling om de ESwab in gebruik te gaan nemen in plaats van de CultureSwab EZ. Met de ESwab is er bij een aanvraag naar meerdere onderzoeken voldoende aan één swab.
Om de chromogene platen en de Eswab te testen zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om na te gaan of deze hanteerbaar zijn binnen de afdeling. Om de platen te testen is er eerst een verdunningsreeks van positieve ESBL, CRE, VRE en genta stammen gemaakt op de platen, om na te gaan of de platen de stammen ook in lage concentraties detecteren. Ook zijn de platen onderzocht op storende factoren vanuit patiëntenmateriaal. Hiervoor is weer een verdunningsreeks gemaakt van bekende positieve BRMO stammen, waar in de gebruikte verdunningen faeces is toegevoegd.
Om de ESwab te vergelijken met de CultureSwab EZ is er ook weer gewerkt met de verdunningen van de BRMO stammen. De Swabs zijn beënt met deze verdunningen en 0-4 uur en 24 uur (overnacht) in de koelkast weggelegd. Hierna zijn de platen met deze swabs beënt. Ook werden de swabs na de opslagtijd in een ophopingsmedium gedaan. Al deze resultaten zijn met elkaar vergeleken. Dit onderzoek is ook uitgevoerd met faeces.
Uit de resultaten van het onderzoek is naar voren gekomen dat de specifieke platen een lage detectiegrens hebben voor BRMO’s. Echter moet er wel rekening mee gehouden worden dat de screening niet negatief is wanneer er geen groei op de platen zit, omdat het aantal KVE ook onder de detectiegrens van de selectieve voedingsbodem kan liggen. Faeces hebben een storende werking op de ESBL- en VRE plaat, dit geeft zich weer als een gekleurde waas. Deze waas is afkomstig van de commensale flora, E.coli en E.faecalis in de faeces, en zal dus niet aanwezig zijn vanuit andere patiëntenmaterialen.
De ESwab heeft een iets hogere detectiegrens dan de CultureSwab EZ, doordat de stammen nog een extra stap verdund worden in het Amies medium. Echter na ophopen is van dit verschil niets meer te zien.
Om dit onderzoek goed af te ronden is het nog nodig om de platen en de ESwab in vivo te testen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingBiologie en Medisch Laboratoriumonderzoek-Breda
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersSJG Weert, afdeling Medische Microbiologie & Ziekenhuishygiëne
Datum2013-05-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk