De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

'Werk op gepaste afstand.' Kansen op de arbeidsmarkt voor cliënten met autisme.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

'Werk op gepaste afstand.' Kansen op de arbeidsmarkt voor cliënten met autisme.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen locatie de Pauw van de Stichting Beschermde Woonvormen Utrecht (SBWU) is onderzoek verricht naar de volgende probleemstelling:
Wat hebben cliënten van de SBWU, met een vorm van autisme, nodig om hun talenten in te kunnen zetten om te participeren op de arbeidsmarkt?

Op dit moment kunnen cliënten met een vorm van autisme hun talenten onvoldoende inzetten op de arbeidsmarkt. Vanuit de visie van de SWBU is het belangrijk dat er wordt bijgedragen aan de kwaliteit en tevredenheid van het leven van de cliënten. Om deze reden is het dan ook van belang voor de SBWU dat er tegemoet gekomen wordt aan de wensen en behoeften van de cliënten. Om duidelijk te krijgen over welke talenten de cliënten van de Pauw beschikken en hoe zij deze kunnen inzetten op de arbeidsmarkt is kwalitatief onderzoek verricht met behulp van halfgestructureerde interviews.

Uit het onderzoek blijkt dat de cliënten van de SBWU met een vorm van autisme allemaal unieke wensen en behoefte hebben rondom het participeren op de arbeidsmarkt. De talenten die aanwezig zijn bij de cliënten verschillen per persoon. Hieruit blijkt dat het maatwerk is om cliënten met een vorm van autisme te bieden wat zij nodig hebben. De cliënten willen allemaal stijgen op de participatieladder. Het grootste gedeelte wil dan ook graag naar trede 6, wat inhoudt dat zij graag een betaalde baan willen. Daarnaast zijn er een aantal behoeften en wensen die bij de meeste cliënten terugkomen. Zo heeft het merendeel behoefte aan een aanspreekpunt persoon op het werk en vindt het fijn dat men op het werk bekend is met het autisme. De cliënten die in de toekomst graag een eigen bedrijf opstarten hebben behoeften aan een assistent of een coach die ondersteunt in het contact met anderen. Qua werkomgeving is het voor de meeste cliënten belangrijk dat er duidelijkheid en structuur is. Verder is het belangrijk dat de werkdruk niet te hoog ligt en dat de prikkels beperkt blijven.

Uit het onderzoek blijkt dat de cliënten van de locatie de Pauw, met een vorm van autisme, graag deelnemen op de arbeidsmarkt. De meeste cliënten willen dan ook graag een betaalde baan waarin zij hun talenten kunnen benutten. Deze talenten verschillen per persoon, daarom is het van belang dat er ingegaan wordt op deze specifieke wensen en behoeften.
Het creëren van een situatie waarbij de cliënten hun talenten kunnen inzetten op de arbeidsmarkt is dan ook van groot belang.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersStichting Beschermende Woonvormen Utrecht
Datum2012-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk