De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kassendek reiniger

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kassendek reiniger

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Eterpol is een technisch bedrijf gevestigd in Weert. Het bedrijf is werkzaam in de machine en apparatenbouw. De kernactiviteiten van het bedrijf zijn ontwerpen en realiseren van machines.
Voor de student is het doel van dit project het goed kunnen samenwerken met de uitvoerende mensen op de vloer en het ondersteunen van de werkvoorbereiding om zo een compleet, productieklaar, ontwerp te realiseren. Het project zal gerealiseerd worden in de periode van 1 februari 2013 tot en met 21 juni 2013.
De basis van het ontwerp is een bestaand prototype door Eterpol geproduceerd. Dit prototype is doorontwikkeld met volgende speerpunten:
- Bedrijfszekerheid van de machine verhogen door detail engineering van technieken
- Gewichtsbesparing door optimale sterkte in constructievormen en materialen
- Lage productieprijs door vereenvoudiging van onderdelen en assemblage.
De kassendek reiniger moet aangepast kunnen worden aan de vorm van het kasdek (kapbreedte, hoogte en hellingshoek van de glaskap).
De machine is ontstaan vanuit vragen uit de glastuinbouw branche.
Vuistregel voor groentekweek onder glas is 1% meer licht is één op één 1% meer opbrengst.
Om maximaal licht in de kas te krijgen wordt het kasdek machinaal gewassen met borstels.De bestaande machines zijn al decennia hetzelfde en werken met twee walsborstels(autowasstraat principe). Deze borstels kunnen simpelweg niet overal komen waardoor de
tuinders genoodzaakt zijn om naar verloop van tijd dure en milieubelastende middelen op het kasdek te sproeien om de niet bereikte plekken schoon te maken.
In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van verticaal roterende komborstels. Door het inbouwen van verstellingmogelijkheden moeten de borstels afgesteld worden op het kasdek.
De contouren van het kasdek worden gevolgd door iedere borstel op te hangen in een schaartafel.
Bij het inzetten van het prototype zijn een aantal problemen in het bestaande ontwerp naar voren gekomen. Het grootste probleem is het breken van de aandrijfslangen. Door meerdere omstandigheden ontstond er teveel spanning in de veren wat heeft geleid tot breken. Door
verschillende veranderingen is uit een duur test gebleken dat er weinig tot geen spanning meer voorkomt in de aandrijf slangen.
Ook is het gewicht door aanpassingen en slim ontwerpen flink verlaagd.
Een totaal nieuw ontwerp is het bordes, het frame is volledig van aluminium gemaakt en is een stevig frame. Op het boven frame vind ook de aandrijving plaats die op een slimme manier bevestigd is. Verder is er aan alles gedacht om de functie van het bordes goed te
laten verlopen.
De keuzes van de lagers, materiaal en constructies zijn verwerkt in dit verslag en duidelijk onderbouwd. Hiermee wordt er aangetoond dat de machine veilig is en duurzaam in gebruik is.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersEterpol B.V.
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk