De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herbestemming tot zorgcomplex Ringbaan Oost 240

Het voormalig Willem II college zodanig herbestemmen dat het voldoet aan de wensen en eisen van de doelgroep en het gegeven PvE zonder afbreuk te doen aan de monumentale status.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herbestemming tot zorgcomplex Ringbaan Oost 240

Het voormalig Willem II college zodanig herbestemmen dat het voldoet aan de wensen en eisen van de doelgroep en het gegeven PvE zonder afbreuk te doen aan de monumentale status.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vanuit Bo2 Architecten is de opdracht gekomen om het oude schoolgebouw aan de Ringbaan Oost nummer 240 te herbestemmen tot complex voor dementerenden, zonder het monumentale karakter van het pand aan te tasten. Er zullen hier zestien kamers worden gerealiseerd voor mensen met dementie en daarnaast komen er veertien kamers voor tijdelijke zorg. Eveneens komt er een ontvangstruimte en een grote ruimte voor dagbesteding.
Er wordt gesproken over twee scenario’s: scenario A is een financieel haalbaar ontwerp en scenario B beslaat een maximaal duurzame uitwerking en is uitgewerkt tot DO niveau.
Er is onderzoek gedaan naar de omgeving, de doelgroep en het gebouw zelf. Daarbij is geconstateerd dat er in de omgeving een winkelfunctie mist. Hier wordt op ingespeeld door een stuk nieuwbouw te plaatsen welke ingericht wordt als versmarkt. Deze wordt toegankelijk vanuit zowel het gebouw als de wijk, waarmee interactie tussen bewoners van het zorgcomplex en wijkbewoners plaats vindt en dit ten goede komt voor de leefomgeving.
Bij het ontwerp van de herbestemming staan de wensen en eisen van de dementerenden centraal. Dementerenden krijgen veelal een teveel aan prikkels, wat negatief gedrag veroorzaakt. Hier wordt op ingespeeld met kleur- en materiaalgebruik, routing en bouwkundige indeling. Er worden veelal natuurlijke materialen toegepast en door middel van kleurgebruik wordt ingespeeld op de emoties van dementerende. Er wordt een combinatie gemaakt tussen lichte, kalme kleuren en warme kleuren voor de huiselijkheid. In de natte cellen wordt gebruik gemaakt van veel contrast en verstelbaar sanitair. De looproutes worden voorzien van ‘snoezelhoekjes’ om de dementerende op de juiste manier te prikkelen. Daarnaast wordt een brancardlift toegevoegd om de bereikbaarheid van het pand te vergroten.
De bestaande binnenmuren worden gesloopt en vervangen door een stalen ligger. Op deze manier kan er met behulp van metal stud wanden een nieuwe indeling gemaakt worden, waarbij de afmetingen van de kamers voor dementerenden allen gelijk zijn. Hiermee wordt tevens voldaan aan de ambitie voor een flexibele herbestemming. De spouw van de gevels wordt voorzien van EPS parels. In combinatie met voorzetwanden van Gyproc resulteert dit in een RC van 5,15. Het dak krijgt een nieuw isolatiepakket van 160mm wat een RC van 7,04. Alle vloeren worden aan de onderkant voorzien van Kooltherm Plafondplaat, wat een RC waarde van 4,9 oplevert.
Er worden duurzame installaties, waaronder 224 pv-cellen en een rioolwtw toegevoegd aan het gebouw. Samen met de bouwkundige aanpassingen resulteert dit in een EPC voor scenario B van 0,56. De extra kosten voor scenario B, vergeleken met scenario A, zijn terug te verdienen met de opbrengsten van de versmarkt. Met het oog op de toekomst van het gebouw en de levensduur van de aanpassingen, is het budget voor scenario A enigszins overschreden. Dit wordt opgevangen door een ingebouwde, flexibele herbestemming, waardoor het pand op goedkope wijze een nieuwe herbestemming kan krijgen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2016-03-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk