De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het christendom en de islam.

Zijn deze godsdiensten wel zo verschillend?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het christendom en de islam.

Zijn deze godsdiensten wel zo verschillend?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek ben ik op zoek gegaan naar de levensvisie van het christendom en de islam. Vanuit deze levensvisies ben ik op gaan zoeken naar de raakvlakken van deze twee godsdiensten. Op welke gebieden komen deze twee godsdiensten over een? Wat is de reden dat er zoveel onbegrip over de islam bestaat?
Ik heb dit onderzocht vanwege de negativiteit over de islam die ik in de media zie en hoor. Ik heb een meisje in mijn klas dat islamitisch is. De kinderen in de klas accepteren haar zoals ze is. Het ideaalbeeld is dat in een klas de maatschappij wordt vertegenwoordigd: een multiculturele samenleving, arme en rijke mensen, sterke en zwakke mensen. Het helpen van elkaar en het accepteren van een ander geloof of het accepteren een andere mening, is volgens mij een goede kwaliteit die ik over kan brengen naar de kinderen. Het accepteren van een andere godsdienst heeft begrip nodig. Als je weet wat een godsdienst inhoudt, kan je meer begrip opbrengen voor deze godsdienst.
Ik heb mijn onderzoeksvraag geformuleerd:
Ik wil voor mijzelf duidelijk hebben waar onze geloven overeen komen en waar onze geloven anders zijn. De reden om mij in dit onderwerp te verdiepen is om mijn onbegrip te tonen en over te kunnen brengen naar anderen. Waarom is er zo een haat tegen de islam? Wat weten kinderen van onbegrip?
Na de formulering van de onderzoeksvraag ben ik gaan zoeken naar onderzoeksvragen die mij bij het ontdekkingsproces kunnen helpen. Deze theoretische fundering heb ik gebruikt om de lessenreeks te ontwikkelen. Na het op papier zetten van deze lessenreeks, heb ik deze lessenreeks uitgevoerd. Deze lessenreeks heeft mij inzichten gegeven over het onbegrip dat de maatschappij heeft op de islam.
De conclusie van dit onderzoek is dat de kinderen onbegrip tonen met betrekking tot het algemene beeld wat er heerst over de islam. Ze hebben ontdekt dat de islam een vredelievende godsdienst is en dat de islam de ander heel belangrijk vindt. Het zorgen voor een ander staat hoog in het vaandel bij de islam. Dit is een belangrijk raakvlak met het christendom. Misschien zien we er anders uit, van binnen hebben we allemaal dezelfde kleur en ons lichaam werkt hetzelfde. De waarden en normen van beide godsdiensten hebben veel raakvlakken. Het is alleen minder prettig dat de afsplitsing van de islam voor het onbegrip zorgt door onrust te zaaien in de wereld. Scheer niet alle islamieten over één kam.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersBasisschool 'de lage weide' te Made
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk