De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Geluk zit in de kleine dingen van het leven!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Geluk zit in de kleine dingen van het leven!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek is een antwoord gezocht op de volgende vraag: Wat is geluk volgens het christendom en de maatschappij en hoe kan ik daar met kinderen over in gesprek gaan?
Volgens het christendom kan de mens alleen geluk ervaren wanneer hij in harmonie leeft met zijn medemens. Het genieten van rijkdom op aarde mag met mate en wanneer het wordt gedeeld met anderen.
Naast religie worden in de maatschappij veel andere geluksmakers genoemd; van sociale contacten tot een goed opleidingsniveau. De landen waar burgers eigen keuzes mogen maken zijn gelukkiger dan landen zonder eigen vrijheid. Ondanks het feit dat je in een 'gelukkig' land woont, is geluk geen kwestie van constante pieken. Gelukkig zijn zou je kunnen omschrijven als een langdurige periode tevreden zijn met jezelf en je leven. Geld is in deze maatschappij een gemakkelijk hulpmiddel en voor degene die arm is maakt geld gelukkig. Echter geld alléén maakt niet gelukkig, het zal in combinatie moeten met andere geluksmakers.
Ten aanzien van de communicatie met een groep kinderen over een levensbeschouwelijk onderwerp zijn er een aantal voorwaarden; respecteer het pratende kind, toon interesse, stel vragen, geef positieve feedback en geef non-verbale reacties.

Ook de kinderen zijn erachter gekomen dat je vaak pas echt gelukkig bent, wanneer er meerdere mensen zijn om in vrede mee samen te spelen/werken/leven. Mede door het verhaal van de 'Barmhartige Samaritaan' uit de Bijbel. Wanneer je zorgt voor anderen zul je niet alleen zelf gelukkig zijn, maar ook de ander gelukkig maken.
Kinderen noemen ook veel verschillende geluksmakers, ze zijn alleen van een kleinschaleriger niveau. Zoals de titel al zegt: 'Geluk zit in de kleine dingen van het leven."

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersBasisschool De Klinkert
Datum2012-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk